Trist, dar adevărat! Se pare că tot mai mulţi sătmăreni nu mai cred în instituţia căsătoriei. Dovadă stă dublarea numărului de divorţuri în 2015 raportat la 2014, după cum reiese din evidenţele Serviciului de Stare Civilă al Primăriei Satu Mare. Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, o căsătorie din două eşuează.
Sătmărenii se iubesc tot mai puţin?!
Bilanţul Serviciului de Stare Civilă al Primăriei Satu Mare scoate la iveală o situaţie pe cât de interesantă pe atât de alarmantă. Cu toate că numărul căsătoriilor a crescut în ultimul an, de la 675 de căsătorii în 2014 la 763 de căsătorii în 2015, numărul divorţurilor aproape s-a dublat. Astfel, dacă în cursul anului 2014 s-au înregistrat 259 de anulări de căsătorii, numărul acestora a ajuns la 401 în cursul anului 2015. Mai mult, dacă facem o comparaţie între numărul de căsătorii şi cel al divorţurilor înregistrate în 2015 putem spune că o căsătorie din două eşuează la Satu Mare.
Sporul natural arată bine…pe hârtie
În ceea ce priveşte sporul natural, pe hârtie situaţia arată foarte bine la nivelul municipiului Satu Mare. În sensul că numărul naşterilor este mai mare decât cel al deceselor. Concret, dacă în cursul anului 2015 s-au înregistrat în evidenţele administraţiei locale 2.273 de naşteri, în aceeaşi perioadă s-au înregistrat 1.876 de decese. “Dacă ne vom uita la datele statistice pe care le avem, raportate la actele de naştere, respectiv la actele de deces, vom putea observa că în anul 2015 s-au înregistrat în municipiul Satu Mare 2.273 de acte de naştere respectiv 1.876 de acte de deces. Dacă ne raportăm doar la statistică vom observa că, într-adevăr, numărul naşterilor este mult superior faţă de numărul deceselor în anul 2015”, a spus directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, Ionel Torja.
Sporul natural, echilibrat în realitate
Conform aceleiaşi surse, sporul natural arată bine pe hârtie în condiţiile în care vin să nască la unităţile spitaliceşti din municipiul Satu Mare multe mame din judeţ. Iar de aici este şi diferenţa. “Strict pe datele statistice s-ar părea, într-adevăr, că sporul natural este favorabil în municipiul Satu Mare. Dar trebuie să avem în vedere faptul că în municipiul Satu Mare vin să nască şi mamele din comunele arondate. Iar dacă vom face o situaţie mai reală cu privire la persoanele care au domiciliul în municipiul Satu Mare şi care dau naştere la copii, respectiv persoane care decedează şi au avut domiciliul în municipiul Satu Mare, vom observa că balanţa este în echilibru, adică numărul naşterilor şi al deceselor este cam acelaşi”, a mai spus Ionel Torja.
Ciprian Bâtea