More  Peste 157.000 de persoane au tranzitat vămile sătmărene de sărbători

  vama

  Vămile sătmărene cu Ungaria au fost intens tranzitate în perioada sărbătorilor de iarnă de sătmărenii, dar nu numai, care lucrează în străinătate şi care au dorit să-şi petreacă Crăciunul şi Anul Nou alături de familiile din ţară. Potrivit datelor furnizate de Poliţia de Frontieră, peste 157.000 de persoane au trecut prin Vămile Petea şi Urziceni în această perioadă.

  Conform reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare cele mai aglomerate zile în punctele de trecere a frontierei Petea şi Urziceni au fost 2 şi 3 ianuarie când sătmărenii cu ţară de destinaţie Spania, Franţa sau Italia au pornit la drum pentru ca de săptămâna aceasta să înceapă să îşi reia activitatea. Prin cele două puncte de trecere a frontierei cu Ungaria au tranzitat în perioada sărbătorilor de iarnă peste 157 de mii de persoane şi aproximativ 52.700 mijloace de transport din data de 20 decembrie, până în 3 ianuarie inclusiv. “Cel mai aglomerat a fost în 2 şi 3 ianuarie, sâmbătă şi duminică. Aceştia au plecat în general mai departe. Cei care au plecat în Ungaria sau Austria au plecat duminică. Au fost mulţi şi care au plecat cu avionul şi s-au îmbarcat de la Debrecen sau Budapesta. Cei care au plecat mai departe au plecat sâmbătă. În privinţa intrării în ţară, weekend-ul cel mai aglomerat a fost cel cuprins în intervalul 19-20 decembrie”, explică inspectorul principal Oana Pârcălab din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare.

  Pentru a nu se forma cozi interminabile şi timpii de aşteptare să nu depăşească mai mult de 20 de minute, Poliţia de Frontieră a luat măsuri la cele două puncte de trecere a frontierei, respectiv Urziceni şi Petea. “Măsurile organizatorice au fost de suplimentare a personalului Poliţiei de Frontieră până la capacitatea maximă permisă de structura fiecărui punct de trecere, funcţie de dinamica valorilor de trafic. S-au folosit toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei punctului de frontieră”, mai menţionează inspectorul principal.

  O altă perioadă deosebit de aglomerată pentru vameşii sătmăreni a fost luna august, când românii plecaţi la muncă în Occident s-au întors acasă în concedii. Şi atunci peste 20.000 de persoane au tranzitat în doar trei zile Vama Petea, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră fiind obligat să suplimenteze personalul de serviciu. În continuare, pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de graniţă. Şoferii care deţin tablete şi telefoane mobile conectate la internet pot afla în orice moment cât de aglomerat este un punct de trecere accesând aplicaţia specială a site-ului Poliţiei de Frontieră.
  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE