Poliţiştii, încurajaţi să şomezepolitist

Ca şi simplu poliţist în România ai cam aceleaşi drepturi ca şi un infractor: ai dreptul să taci. Sau, altfel, totul va fi folosit împotriva ta! Ori, o vorbă care circulă pe coridoarele oricărui post de poliţie din România: “Ştiţi proverbul cu porumbelul şi îngheţata?! Cine nu linge, zboară!”. Acesta este tristul adevăr! Tot mai mulţi agenţi de poliţie se lovesc de inepţiile sistemului, ajungând să nu mai aibă curajul să îşi exercite atribuţiile de serviciu. Fiindcă, la prima aşa-zisă greşeală, cei care sar ca şi hienele pe bietul agent sunt tocmai superiorii ierarhici. Care, în loc să îi sprijine, se mulţumesc doar să îşi scape propria piele. Nu de alta, dar interesul poartă fesul! Realitate confirmată şi de către Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP).

Caz concret
Reprezentantul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie – Biroul Teritorial Satu Mare, agent principal de poliție Cosmin Andreica, a readus în discuţie cazul agentului Cristian Banc, care în timp ce încerca să îşi exercite atribuţiile de serviciu a suferit un accident independent de voinţa sa. Cu toate acestea, superiorii ierarhici, în loc să îl sprijine, l-au pus la zidul infamiei! ”Astfel, la începutul anului 2012, agentul principal de poliție Banc Cristian, în timp ce se afla în exercițiul funcției publice, în apropierea Punctului de trecere a frontierei Halmeu, a observat un autoturism „suspect” care circula pe drumul naţional. Procedând la efectuarea semnalului de oprire, conducătorul auto a mimat intenția de a opri, după care a demarat în trombă. Pornind în urmărirea lui, având semnalele acustice și luminoase în funcțiune, după mai mulți km, conducătorul unui autoturism care circula din sens opus nu a înțeles ce obligații are când vede culoarea roșie pe o autospecială cu regim prioritar, continuându-și deplasarea. Colegul nostru nu a mai putut evita contactul și a intrat în coliziune cu autoturismul care circula din sens opus. Iar de la dauna totală a autospecialei a apărut „distracția” pentru polițist. A trebuit să scrie rapoarte peste rapoarte, a fost sancționat contravențional, a fost acuzat de „vătămare din culpă” și colac peste pupăză…a fost cercetat administrativ și i s-a imputat suma de 25.128,61 lei reprezentând contravaloarea autospecialei”, a declarat Cosmin Andreica.

Sindicatul l-a salvat
Se pare că, din păcate, singurii care au interesul de a sprijini poliţistul din stradă sunt doar sindicaliştii. Cu toate că şefii Poliţiei ar trebui să se gândească faptul că un agent mulţumit înseamnă un agent eficient. ”Nu intrăm în detalii referitoare la maniera în care s-au efectuat „verificările”, respectiv la faptul că i s-a cerut polițistului să facă dovada că în acel autoturism pe care îl urmărea existau țigări de contrabandă în condițiile în care respectivul nu a mai fost prins. Și multe alte asemenea aberații. Mare lucru că nu ne-am aflat în situația de a fi cercetat și disciplinar polițistul pentru că nu a continuat urmărirea autoturismului după accident… în alergare. Iată că după mai bine de 3 ani, după două decizii emise și contestate, și după o luptă acerbă cu birocrații din I.P.J. Satu Mare, la ultimul for constituit să analizeze contestațiile împotriva deciziilor de imputare, Comisia de Jurisdicție a Imputațiilor din M.A.I., am reușit să anulăm titlul executoriu și să îl exonerăm de plata acestei sume uriașe de 25.000 lei. Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România va fi mereu alături de membrii săi, indiferent de situaţie, şi va lupta cu sistemul până la capăt!”, a mai spus Cosmin Andreica.

Robert Marcus

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts