More


  Regulament de autorizare mai ferm în Satu Mare

  - Advertisement -

  cl

  În prima şedinţă a noului an, consilierii locali sătmăreni au introdus noi condiţii în regulamentul privind autorizarea activităţii societăţilor comerciale, încercând astfel să facă ordine în acest segment. Şi Primăria Satu Mare a introdus condiţii noi – prin reprezentanţii Biroului Control Comercial şi Autorizaţii de Funcţionare. Un lucru este cert: dosarul depus de agenţii economici va fi ceva mai stufos.

  Proiect iniţiat de Primăria Satu Mare
  Pentru a face ordine pe segmentul autorizării societăţilor comerciale, Primăria Satu Mare a iniţiat în acest sens un proiect de hotărâre, pe care l-a supus spre aprobare Consiliului Local, ieri, în prima şedinţă a acestui an. Astfel, au fost introduse o nouă serie de condiţii în regimul autorizării şi funcţionării unităţilor comerciale. Singurii care scapă sunt avocaţii, notarii şi medicii, care se bucură de acoperirea conferită de legile speciale.

  Concret, noile reglementări întăresc procedura de emitere a autorizaţiilor de funcţionare pentru desfăşurarea de activităţi economice pe domeniul public sau privat al municipiului Satu Mare prin introducerea obligatorie a depunerii autorizaţiilor emise de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Autoritatea de Sănătate Publică, Agenţia de Protecţia Mediului, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

  Şeful Biroului Control Comercial şi Autorizaţii de Funcţionare din cadrul Primăriei Satu Mare, Florin Maier, consideră că introducerea unor noi condiţii – bazate pe experienţa ultimilor ani – ar avea rolul de a face ordine în activitatea de autorizare a societăţilor comerciale de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ. “În vederea supravegherii mai energice, a monitorizării activităţii agenţilor economici şi controlul comercializării produselor şi serviciilor de piaţă în municipiul Satu Mare, considerăm oportună aprobarea unor noi reglementări cu privire la procedura de autorizare a agenţilor economici. Adoptarea acestor modificări are la bază de asemenea şi cazuistica înregistrată în ultimii ani structurată pe categorii de acte administrative eliberate”, a arătat Florin Maier.

  Consilierii au fost mai aspri
  Consilierii sătmăreni nu doar că au aprobat proiectul iniţiat de reprezentanţii Primăriei Satu Mare, ci au mai adăugat unele prevederi. Astfel, preşedintele Comisiei Juridice a Consiliului Local, Valeriu Bancea, a precizat că ar fi oportună introducerea măsurii privind necesitatea obţinerii autorizaţiei de funcţionare pentru fiecare punct de lucru al unui agent economic. De asemenea, s-a propus înlocuirea termenului de “anulare” a autorizaţiei de funcţionare cu termenul “retragere”, fiind invocate considerente de natură juridică.

  De asemenea, consilierul Masculic Csaba a solicitat ca în cazul unor societăţi care prestează servicii publice – dar unde publicul larg nu are acces în mod normal – dând exemplul birourilor de arhitectură, să nu se introducă obligativitatea obţinerii autorizaţiei de funcţionare. În schimb, Masculic Csaba a solicitat introducerea unei noi condiţii pentru firmele care doresc să obţină autorizaţia de funcţionare. Este vorba despre depunerea la dosar a chitanţei privind achitarea taxei de publicitate. “În Satu Mare sunt mulţi care nu plătesc această taxă, iar prin această nouă măsură am controla acest fenomen”, a conchis Masculic Csaba. În final, toate aceste propuneri au trecut de votul consilierilor locali.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img