More

    Se zvoneşte prin ziare…

    • Începând din această lună, aproape 360.000 de profesori titulari, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic vor avea salarii mai mari cu 15%. Reprezentanţii profesorilor spun că se aşteptau la măriri salariale şi mai substanţiale prin intermediul legii salarizării, care a mers, deo-camdată, la nivel de dezbatere.
    • Este aşteptată punerea în practică a softului antiplagiat al Ministerului Educaţiei. Acest soft recunoaşte similitudini dintre tezele de doctorat şi surse de pe internet, semnalând situaţii când se repetă în jur de 25 de cuvinte, unul după altul.
    • În luna mai a acestui an vor expira mandatele de conducere al procurorului general Tiberiu Niţu şi cel al procurorului şef DNA, Codruţa Kovesi. Ambii magistraţi sunt la primul mandat pe aceste funcţii de conducere care, potrivit legii, durează trei ani. Însă aceeaşi lege permite prelungirea mandatelor cu încă trei ani. Propunerile pentru numiri le face ministrul Justiţiei, cu avizul Consiliului Suprem al Magistraturii. Cel care semnează numirile este preşedintele României.
    • Un raport al Ministerului Sănătăţii arată că unii pacienţi răniţi în urma incendiului din Clubul Colectiv au fost infectaţi de bacterii rezistente la antibiotice, contactate în cele 11 spitale din Bucureşti în care au fost trataţi. Documentul arată că spitalele nu dispun de suficient personal pentru prevenirea infecţiilor şi nu dispun de dotările necesare pentru a depista în timp util aceste bacterii.
    • La sfârşitul slujbei de Crăciun, mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunţat că doreşte să iniţieze un referendum de modificare a Constituţiei, astfel încât să se precizeze că familia este formată din bărbat şi femeie. În acest moment, articolul 48 al Constituţiei prevede că “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE