More

  Sfântul Ioan, sărbătorit de sătmăreni în biserici, dar nu numai

  biserica

  Sfântul Ioan Botezătorul a fost sărbătorit ieri de credincioşii sătmăreni în biserici, astfel că majoritatea lăcaşurilor de cult, fie că au fost ordotoxe, fie greco-catolice, au fost arhipline. Preoţii au oficiat o slujbă specială pentru această frumoasă sărbătoare, iar la ieşirea din biserici credincioşii au fost miruiţi. De asemenea, cei care de Bobotează nu au avut posibilitatea să-şi ducă apă sfinţită acasă au putut face acest lucru ieri, după slujbă.

  Petrecerile de Sfântul Ioan au avut loc după-amiază. Marea majoritate a Ioanilor, Ioanelor şi a numelor derivate au fost vizitaţi de prieteni care i-au felicitat şi le-au transmis toate gândurile bune. Cei cu dare de mână au sărbătorit Sfântul Ioan în localuri.

  Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului are loc a doua zi după Bobotează, la 7 ianuarie, potrivit obiceiului ca după marile praznice împărătești să fie cinstite și persoanele care au luat parte la evenimente. Pentru prăznuirea sa, Biserica a fixat mai multe sărbători: zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua nașterii (24 iunie) și ziua morții sale (29 august).
  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE