More


  Şoferii sătmăreni, luaţi prin surprindere de iarnă în… ianuarie

  - Advertisement -

  anvelope

  Dacă în acest an autorităţile nu au fost luate prin surprindere de prima zăpadă, nu acelaşi lucru se poate spune, însă, despre şoferi. Deşi legea prevede ca anvelopele de vară să fie schimbate cu cele de iarnă încă de la începutul lunii noiembrie, mulţi conducători auto sătmăreni fac acest lucru în aceste zile, după ce a căzut prima zăpadă.

  Înghesuială la vulcanizări
  Timp de două zile, şi marţi, şi ieri, vulcanizările din municipiul Satu Mare au fost luate cu asalt de şoferii care s-au trezit că trebuie să-şi schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Potrivit declaraţiilor făcute chiar de ei, nu ar fi făcut acest lucru nici acum dacă nu ar fi nins zilele trecute. “Nu m-am grăbit să-mi schimb cauciucurile până acum pentru că nu a fost cazul. Nu a fost zăpadă, a fost doar un pic de ger. S-au tot lăudat ăştia că avem cea mai călduroasă iarnă din ultimii nu ştiu câţi ani. Sincer, nu mă aşteptam să ningă aşa, de pe o zi pe alta”, ne-a spus un şofer sătmărean.

  În schimb, reprezentanţii vulcanizărilor din oraş şi-au frecat mâinile de bucurie văzând rândul de maşini aduse pentru a li se schimba cauciucurile. “În ultimele două zile am avut foarte mult de lucru. De la începutul lunii noiembrie am tot avut treabă, însă în cele două zile am avut foarte mult. Numărul clienţilor a crescut de peste trei ori. Marea majoritate sunt cei care vin să-şi schimbe jenţile cu tot cu cauciucuri. Dar sunt mulţi şi cei care schimbă anvelopele pe aceeaşi jantă. Mai puţini sunt cei care îşi achiziţionează anvelope noi sau reşapate”, ne-a declarat patronul unei vulcanizări.

  Preţuri şi preţuri
  “Încălţarea” autovehiculelor pentru iarnă nu se face, însă, pe gratis. Astfel, schimbarea a patru roţi cu anvelopele deja montate costă, între 20 şi 30 de lei. Demontarea anvelopelor de vară şi montarea celor de iarnă, centrarea şi punerea lor la loc costă, în funcţie de vulcanizare şi de maşină, între 50 şi 60 de lei.
  Cele mai mari cheltuieli survin atunci când proprietarul unei maşini trebuie să-şi cumpere anvelope noi de iarnă. Preţul unui set de 4 anvelope de iarnă second hand porneşte de la 400 de lei şi poate ajunge până la 600 de lei (adică între 100 şi 150 de lei bucata).

  Un set de anvelope reeşapate costă între 800 şi 1.200 de lei (adică 200 -300 de lei bucata). În schimb, preţul unui set de anvelope noi oscilează între 1.000 şi 2.000 de lei (adică 250-500 de lei bucata). Astfel, dacă un şofer achiziţionează un set de anvelope reşapate medii, ar trebui să scoată din buzunar circa 1.050 de lei, ceea ce nu este deloc ieftin.

  Unii şoferi, însă, îşi montează astfel de anvelope doar pe roţile din faţă, astfel că ajung să plătească doar jumătate. Însă tot de jumătate sunt şi protejaţi.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img