Subvenţiile agricole, doar din luna martiemihalca

Fermierii sătmăreni îşi vor primi restul de plată din cadrul subvenţiilor europene cel mai devreme cu începutul lunii martie. Acest lucru este cauzat de faptul că softul folosit până acum de APIA la achitarea primei părţi din subvenţii nu mai poate fi utilizat din cauza complexităţii politicii agrare europene. În prezent, la nivel naţional se lucrează la un soft nou care se preconizează că va fi gata până la sfârşitul lunii februarie.

Politică agrară complexă
Softul folosit pentru achitarea primei părţi a subvenţiilor europene pentru anul 2015 nu poate fi folosit şi pentru achitarea restului de plată. Acesta este şi motivul pentru care, potrivit estimărilor făcute de directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare, Gheorghe Mihalca, restul de plată va fi făcut, cel mai devreme, la începutul lunii martie. “Complexitatea noii politici agrare a îngreunat procesul de achitare a plăţilor. A fost depusă o cerere unică de plată la care, pe lângă terenuri agricole şi ferme zootehnice, au fost introduse alte sisteme noi. În această situaţie, aplicaţia pentru plăţile în avans nu mai poate fi folosită acum. Se lucrează intens pentru elaborarea unei noi aplicaţii care să cuprindă toate schemele de suprafaţă care sperăm să fie gata până la sfârşitul lunii februarie. Abia apoi vor putea fi făcute şi restul plăţilor”, a precizat Gheorghe Mihalca.

Directorul APIA Satu Mare a precizat că, la nivelul judeţului, au fost depuse în total 20.306 cereri pentru subvenţii. Dintre acestea, în toamna anului 2015, au fost făcute plăţi în avans pentru 14.531 de cereri. Au rămas neachitate circa 1.400 de cerei, în timp ce pentru alte 3.200 de cereri nu s-au putut face plăţi din cauza faptului că au existat unele probleme la depunerea dosarului, au făcut parte din eşantionul de control sau din alte motive. Însă şi acestea vor intra la plată atunci când noua aplicaţie va fi gata, urmând să primească şi plata în avans.

Nu sunt terenuri nelucrate în judeţ
De asemenea, directorul APIA a mai precizat că, după ce au fost executate controalele în teren, funcţionarii instituţiei lucrează intens la completarea raporturilor de constatare. “Demn de remarcat este faptul că în judeţul Satu Mare nu există terenuri nelucrate. Sunt doar câteva păşuni cu probleme, dar nu foarte mari. Au fost controlaţi 5% dintre fermierii care au depus cereri de subvenţie, fiind depistate circa 570 de neconformităţi, dar minore”, a mai precizat Mihalca.

Urmează controlul prin teledetecţie. “În acest scop, funcţionarii APIA participă la o campanie de instruire în această perioadă. Controalele prin teledetecţie vor fi făcute pe un eşantion dintre fermierii care au depus cereri la agenţiile locale Satu Mare şi Ardud”, a mai spus directorul APIA. Plăţile pentru anul 2015 trebuie să fie încheiate până la sfârşitul lunii iunie.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts