More


  A 40-a ediţie a Expoziţiei Chinologice

  - Advertisement -

  Expo1

  Sărbătorim 40 de ani de când a început activitatea chinologică în Satu Mare. În prezent, avem cam 120 de persoane care sunt membri ai Asociaţiei. În ultimii trei ani, expoziţia organizată de noi s-a bucurat de cea mai mare participare, la nivel naţional. Până anul trecut, mereu la Satu Mare începea sezonul competiţional major (C.A.C.I.B., Open/Campionat). Anul acesta, însă, Bucureştiul a ţinut neapărat să-şi aroge această cinste şi a organizat deja un Open (…).

  Ce înseamnă organizarea unei expoziţii, cu atât mai mult, ediţia 40 ?
  Am demarat pregătirile acum un an, cu lista arbitrilor şi invitarea acestora; sunt arbitri căutaţi pe tot Globul. În continuare, căutarea locaţiei de desfăşurare (Stadionul “Someşul”), o grămadă de autorizaţii care trebuie în prealabil obţinute, organizarea ringurilor şi a corturilor, serviciile de masă şi cazare pentru personalul logistic, cupe, diplome, medalii (special, a 40-a ediţie), vin îmbuteliat pentru această ocazie… De fapt, gândul nostru, în calitate de organizatori, a fost mereu ca omul să rămână cu ceva, nu doar cu participarea.

  La cât sunt estimate cheltuielile organizatorice ?
  Ajungem undeva între 30-35000€. De o lună de zile ne străduim cu procurarea biletelor de avion pentru arbitri. Dar, la noi – la Asociaţie, fiecare bănuţ contează.

  Cum au fost aleşi arbitrii ?
  Văzându-i cum arbitrează la alte expoziţii, după solicitarea expozanţilor şi, trebuie să recunosc, avem şi cazuri de reciprocitate dar, în egală măsură, şi arbitri specializaţi pe o rasă anume sau din ţara de origine a rasei. Odată cu recunoaşterea şi omologarea definitivă şi oficială a Carpatinului şi Mioriticului Românesc, probabil că vor fi chemaţi arbitri români la expoziţiile din străinătate, că cine să ştie mai bine rasa decât un român !?!

  Înscrierile ?
  Ne ajută mult tehnologia. Inscrierile online merg de zor, dar şi stilul vechi – cu scrisoare, poşta…, funcţionează foarte bine. In ultimii 2-3 ani, am avut o medie între 700-900 de inscrieri. Expoziţia noastra dă şansa expozanţilor de a dobândi titlul de Campion România, prin participarea la toate cele trei evenimente: C.A.C., C.A.C.I.B. şi Campionat. Poziţionarea geografică a oraşului ajută mult la succesul acţiunilor noastre. La înscrierile online, recent, primele 160 de înscrieri erau din Polonia. În altă ordine de idei, pe parcursul expoziţiei, dăm de lucru şi la hotelurile din oraş… Ce e sigur: expoziţii de asemenea anvergură, peste hotare, se organizează doar indoor. Suntem singura locaţie în aer liber.

  Cine domină expoziţiile, câinii mari sau câinii mici ?

  În ultima vreme, câinii mici.

  Iar la participanţi ?
  Polonezii şi maghiarii – ei sunt aproape de noi. De fapt, indigenii fac cam 48% si restul din strainătate.

  afis

  În Satu Mare, ce campioni avem ?
  Avem Campion Mondial – Brac German, Puli, Caucazian, Campion European – Jack Rusell, Ciobăneşti Germani foarte buni (aceasta rasă domină oraşul)

  Situaţia sponsorilor, pentru expoziţie ?
  Încă nu s-au finalizat discuţiile. De obicei, vine un producător de hrană; anul trecut am avut trei. Eu, de la un sponsor, aştept să ofere tot (!); nu pentru Asociaţie, pentru concurenţi !!

  Ce înseamnă preşedinte de asociaţie ?
  Este o funcţie onorifică, cu multă, multă bătaie de cap. In fiecare an, în perioada asta, încep să iau tablete să pot vorbi şi dormi; îţi baţi mereu capul cu ce ar trebui şi ce ar mai trebui ? planuri şi gânduri… Insă, după expoziţie, câteva cuvinte frumoase, mulţumiri, te readuc pe linia de plutire şi nu mai ai nevoie de tablete. Toată chinologia e o boală – în sens pozitiv; după ce-a intrat virusul în tine, nu mai scapi !!

  În încheiere: “Mă aştept la cel puţin 700 de participanţi !!Ultima zi de înscriere 4.04.2016.

  Domnule Preşedinte, să fie într-un ceas bun !! de preferinţă, elveţian.

  Sorin Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img