Avelo Bahtalo Romales!romales2

Promulgată prin Ofis domnesc la 22 martie/2 aprilie 1843, apare prima lege care desfiinţa robia pentru o categorie de ţigani ai Statului, categorie socială scoasă din evidenţele fiscale ale Vorniciei temniţelor şi trecerea sub admi­nistraţie civilă. Dar robia romilor a fost definitiv abolită doar în 1856: de nevoie, de plictiseală, de ruşine ? La vremea aceea, în întreaga Europă, mai era sclavie doar în Imperiul Ţarist şi în… România (!). 2016: care va să zică,160 de ani de atunci… Un motiv de sărbătoare: Avelo bahtalo Romales !! Şi cu motivul în gând, suflet şi simţire dar şi cu interes şi curiozitate, trebuia găsit un cineva care să aibă autoritate şi competenţă pentru a da un “Ofis ţigănesc”, despre situaţia la zi a ţiganilor, după atâta amar de vreme de când nu mai sunt robi.

“Nu pot să spun că situaţia s-a schimbat foarte mult. Da, ne bucurăm că suntem liberi, că nu ne mai cumpără ca pe găini, însă romii sunt şi în prezent marginalizaţi de către societate !” aşa a început interviul cu Horvath Ignacz, preşedintele Filialei Satu Mare – Partida Rromilor Pro-Europa. Numitul a fost găsit şi catalogat ca “bun” pentru ocazie la biroul lui de pe str. Horea, adică la cochetul sediu al Filialei.

“De 25 de ani sunt preşedinte (…). Ceva nu-i în regulă. Locurile de muncă: de câte ori merge unul dintre ai noştri – mai “brunet”, pentru o slujbă, mereu i se spune că nu mai sunt disponibile decât la WC ori la mătură. Şi în ziua de azi, ţiganii sunt folosiţi mai mult la munci periferice. Se simte discriminarea, mai ales în ţara noastră.”

La nivel de judeţ, cât de bine e organizată comunitatea ţigănească ?
Nu foarte bine dar nu suntem nici ultimii. Din cauza lipsei de fonduri, nu ne putem organiza aşa cum am vrea noi. De pildă, dacă vrem să organizăm/sărbătorim Ziua Internaţională a Romilor (8 Aprilie), trebuie să facem cereri la Consiliul Judeţean, Primărie… pentru a ne ajuta cu ceva fonduri (aceste instituţii ne-au ajutat mereu) sau la Bucureşti, deoarece noi nu avem un buget propriu. Mereu ţinem de bunăvoinţa altora. Am încercat în rândul comunităţii să găsim ceva samariteni, mai înstăriţi, însă fără succes.”

Comunismul a supravieţuit aici mai bine de 45 de ani. In tot acest timp, omului i-a fost impusă o mentalitate pe care şi-a asumat-o, mai mult sau mai puţin, însă în mod cert îi dicta posibilităţile comportamentale. Şi aşa se blazona în felul şi mintea lui. La fel şi cu atitudinea şi părerea faţă de ţigani – s-a format în timp. Se lucrează la îmbunătăţirea acestui aspect ?

Trebuie să faceţi un studiu: din 1990 şi până în prezent, câţi analfabeţi romi au fost înregistraţi în România ? Inainte vreme, şcoala era şcoală ! Dacă nu, ajungeai la Casa de Corecţie !! (n.n. acolo ajungeau alţii, nu pe motive de şcoală…)

Revoluţia n-a adus mare lucru. S-a făcut <om bogat, om sărac>. Şi la noi, aicea în Satu Mare, sunt 10-15 persoane care conduc oraşul (!!), administrează toate bunurile şi ceilalţi csu-csu !! Toţi sătmărenii sunt afară, în străinătate. O trebuit să plece că n-au ce căuta în oraşul ăsta.

Şi, de fapt, de ce trebuie să sufar eu şi familia mea datorită şi pe seama unor borfaşi?!Fiecare pădure cu uscăturile ei. Nu ţiganii au pus ţara asta la pământ ! Singurul care a iubit ţara asta a fost Ceauşescu ! Restul, după el, nu au făcut decât să fure !!

Regele ţiganilor ?…
Pentru mine nu există. Regele “Csaba” [Cioabă] nu există. Din care familie regală provine ? Sigur nu e Hohenzollern…

Cât de propăşiţi sunt ţiganii în ziua de azi ?
Mai întâi vă spun că ţiganii nomazi sunt cei care crează probleme. Datele ultimului Recensământ nu sunt adevărate. In ţara asta sunt trei milioane de ţigani. In Satu Mare s-au declarat 17000 de romi, dar de fapt sunt 32000. Eu ştiu, am eu aici date reale (aratând spre nişte catastife…). Poate or fi 1000000 de nomazi…

In Satu Mare sunt cei mai săraci ţigani din România; nu-i pomenim pe cei din Timişoara că nu ne putem apropia de ei; ăia sunt miliardari, aproape toţi !!

Din vechile clanuri, meşteşuguri ţigăneşti, ce mai există ?
Ursarii, căldărarii, fierarii, aurarii… Cei care se mişcă bine şi se descurcă în prezent sunt lăutarii. Restul…insignifiant.

Cum vă pregătiţi pentru alegeri ?
Ne facem propriile liste, cu propriii candidaţi. Nu ne-am hotărât în privinţa eventualelor înfrăţiri sau colaborări. Mai e timp.

In loc de încheiere: spre deosebire de gaborii din “Ócska Shopping Center” (…), aici nu a fost nicio problemă în a face poze – “Noi nu suntem borfaşi !!” a declarat preşedintele Partidei Romilor Pro-Europa – Filiala Satu Mare , Horvath Ignacz.

Sorin Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts