More


  Bizarerii electorale?

  - Advertisement -

  Este din ce în ce mai evident că liberalii continuă să se distanţeze de Klaus Iohannis, cu toate că, aşa cum ştiu şi copiii, acesta a devenit preşedinte al României din postura de lider al PNL şi a fost susţinut de membrii şi simpatizanţii acestui partid. Cauzele acestei distanţări par să fie numeroase, dar sunt mult mai importante consecinţele pe care şi le asumă PNL îndepărtându-se pas cu pas de Iohannis, nesincronizându-se în chestiuni politice importante cu acesta.

  Câteva constatări se impun în contextul în care studiile sociologice au demonstrat că creşterea în sondaje a liberalilor s-a produs în exclusivitate datorită popularităţii lui Iohannis şi a faptului că fostul primar al Sibiului a câştigat alegerile prezidenţiale. Nu se poate spune însă că „mărul discordiei” este doar scandalul dintre ANAF şi Antena 3, de care liderii PNL s-au ţinut deoparte, dar evident nemulţumiţi de poziţia cunoscută a lui Iohannis.

  Punctele de vedere diferite s-au conturat şi în privinţa alegerilor în două tururi. Iohannis a spus că este o idee bună dar „prea târzie”. Astfel, preşedintele României s-a situat de partea lui Cioloş care, în pofida presiunilor PNL, nu a emis OUG cerută de liberali. Mai mult, PNL nu a reuşit să-şi impună oameni în ministere. Dar s-a pomenit că Iohannis susţine acum candidatura lui Ludovic Orban la Primăria Capitalei deşi iniţial avea altă opţiune, agreată de co-preşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

  În replică la toate cele de mai de sus, preşedintele Iohannis nu mai este apărat public de liderii PNL. A se vedea în acest sens articolul din Der Spiegel sau chestiunea refugiaţilor.

  Unii analişti politici concluzionează că distanţarea de şeful statului va avea consecinţe negative asupra scorului PNL la alegerile locale şi parlamentare. Alţi analişti, ce-i drept mai susţin că suntem în faţa unei despărţiri de paradă, care face parte din categoria bizarerii electorale de faţadă, derutând electoratul.
  Dar, oare, în folosul cui?

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img