Consens politic pentru reducerea impozitelor localecl

Surpriză în şedinţa de ieri a Consiliului Local. Toate partidele, alături de Primăria Satu Mare, au făcut front comun pentru reducerea nivelului taxelor şi impozitelor locale. Totuşi, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a acuzat conducerea Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale că nu ar dori ca acest demers să aibă loc.

UDMR a ridicat mingea la fileu
Consilierul UDMR Maskulik Csaba a fost cel care a solicitat iniţierea unui proiectd e hotărâre în acest sens. Acesta a solicitat ca demersul să fie făcut în regim de urgenţă.

“După cum ştiţi, am depus acea hârtie prin care am cerut să fie analizată acea propunere de a reduce taxele şi impozitele locale. În măsura în care putem face ceva, faceţi toate demersurile ca în ultima şedinţă din luna martie, dacă se poate, dacă nu se poate, atunci să se spună că nu se poate. Să nu rămână Satu Mare ultimul oraş”, a solicitat Maskulik Csaba.

Primăria, de acord
Edilul şef sătmărean s-a arătat de acord cu această solicitare, dar a taxat conducerea Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale. “Se poate face acest lucru şi ştiţi că ultima discuţie (…) am văzut că şi alte municipii au lansat astfel de acţiuni (Zalău şi Oradea, n.red.) şi trecem peste cei de la DITL (Direcţia de Impozite şi Taxe Locale, n.red.) care nu doresc acest lucru. Ţin să precizez că acesta este un proiect comun al primarului şi al consilierilor locali. Este un interes comun”, a răspuns Dorel Coica.

Protest al mediului de afaceri
Reamintim că un grup de inițiativă din municipiul Satu Mare, în frunte cu Adelin Ghiarfaș, directorul unei unităţi bancare, a înaintat Primăriei și Consiliului Local o petiţie prin care se solicită reducerea cotei de impozitare la Satu Mare. “Înţelegem necesitatea unor majorări, dar considerăm că este aberant ca sumele plătite, având în vedere hotărârile dumneavoastră, să crească la o cotă de 1,3% din valoarea impozabilă a clădirii, adică o creştere cu 1.620,55% faţă de anul fiscal anterior, la care se mai adaugă încă o creştere netă de 16%. Ca şi bază de pornire propunem ca acestea să fie stabilite la minimul permis de lege, având în vedere ca şi acest minim reprezintă o creştere semnificativă faţă de anul trecut, adică la 0,2%, care ar reprezenta o creştere de 249,32% faţă de anul 2015. Nu ne spuneţi că nu este posibil, prin puterea exemplului va atasam hotararea unui consiliu local din Alba, unde la initiativa primarului acest lucru a fost posibil”, se arată în petiţia online.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts