More  După 400 de ani

  - Advertisement -

  „Unde-i lege nu-i tocmeală”, spune vorba din bătrâni! Aşadar, din 17 martie, Legea anti-fumat pune capăt la patru secole de fumat pe teritoriul ţării noastre. Astfel, România a devenit a 94-a ţară în lume în care s-a interzis fumatul în spaţiile publice închise. Ţigările nu mai pot fi aprinse decât în locurile deschise, iar ţigareta electronică nu va putea fi folosită în mijloacele de transport în comun. Viciul este taxat cu amenzi care ajung la 500 de lei pentru persoanele fizice şi 15 000 de lei pentru firme. De asemenea, patronii pot concedia angajaţii care încalcă legea.

  Ca fumător care face eforturi să renunţe la acest viciu, sunt pe deplin conştient că scopul principal al interzicerii fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă şi în spaţiile publice este protejarea sănătăţii cetăţenilor.

  Contra-argumentele sunt inutile şi nu rezistă. Nici măcar acela al istoricilor, desigur fumători, care susţin că introducerea tutunului în România ar fi fost între anii 1606 şi 1610. Descoperit de Cristofor Columb în Cuba, în urmă cu 524 de ani, tutunul a ajuns în Europa în anul 1519 adus de navigatorii spanioli. Termenul de „fumat” nu a existat până la sfârşitul secolului al 17-lea. Până atunci i se spunea „beţia uscată”. Aceste detalii nu mai sunt de folos acum, atât doar că avem şi noi, foştii fumători, istoria noastră, cu care nu avem motive să ne mândrim.

  Dincolo de detaliile aplicării Legii anti-fumat, semnatarul acestor rânduri nutreşte speranţa că, pe lângă alte multe motive de discordie dintre români şi români, nu va fi şi cel dintre fumătorii împătimiţi şi nefumători. Cei care nu vor avea înţelepciunea şi puterea să renunţe, pot fuma acasă, pentru că fumatul în localuri va deveni, sau trebuie să devină, o amintire. Că nu va fi uşor, o dovedeşte şi faptul că deja parlamentarii fumători protestează, promovând un proiect de lege în care este prevăzut să se poată fuma în încăperi special amenajate, cu condiţia să aibă ventilaţie şi să fie marcate corespunzător. Vor apărea, cu siguranţă, şi alte idei în scopul eludării legii.

  Eu recunosc că am în faţă un ultim pachet de ţigări (să nădăjduiesc să fie ultimul), pe care scrie clar „Fumatul dăunează grav sănătăţii tale şi a celor din jur”. Regret că până acum m-am prefăcut că nu observ.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts