More

  Expoziţia “Comorile României” ar putea fi prezentată la Vatican în 2018

  vatican-1136071-960-720

  Expoziţia “Comorile României”, care în prezent este prezentată în capitala chineză Beijing, ar putea fi vernisată şi la Vatican, potrivit ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.

  Vlad Alexandrescu a început, marţi, o vizită de lucru de două zile la Roma, precizând că aceasta este prima vizită a unui ministru al Culturii din România după anul 2003.

  În acest context, Vlad Alexandrescu a avut o întrevedere cu cardinalul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical al Culturii.

  “Sunt fericit să anunţ că am semnat împreuna un memorandum de înţelegere şi colaborare între Ministerul Culturii şi Consiliul Pontifical al Culturii al Sfântului Scaun, primul document interministerial cu Sfântul Scaun de după Revoluţia din 1989 (15 mai 1990). Acest acord are ca obiectiv cooperarea fructuoasă între cele doua instituţii de cultură prin organizarea a numeroase evenimente de ţinută, promovate fie de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun în colaborare sau cu Înaltul Patronaj al Consiliului Pontifical al Culturii, fie realizate de acesta din urmă în România”, a anunţat Vlad Alexandrescu, recent, pe contul său de pe reţeaua de socializare Facebook.

  Potrivit ministrului Culturii, parteneriatul va cuprinde schimburi de programe culturale, schimburi de expoziţii, schimburi de experienţă, organizare de seminare itinerante şi de simpozioane şi manifestări comune pe următoarele domenii de interes: patrimoniu cultural, arhitectură, pictură şi sculptură, muzică, literatură şi poezie, teatru şi cinematografie.

  “În acest sens, s-au propus deja următoarele: Realizarea Expoziţiei «Comorile României» la Vatican cu ocazia Centenarului 2018, o colaborare pentru Bienala de la Veneţia de anul viitor şi editarea unui album în limbile italiana şi engleză «Chiese e monasteri della Romania»”, a mai spus Vlad Alexandrescu.

  Acesta a precizat că s-a întâlnit la Vatican şi cu profesorul Antonio Paolucci, directorul Muzeelor Vaticane, şi a discutat despre colaborarea instituţiilor culturale româneşti cu Muzeele Vaticane în vederea organizării unor manifestări de prestigiu. “În acest sens, s-a discutat despre posibilitatea realizării în 2018 la Vatican a expoziţiei «Comorile României», aflate în prezent în China. Am lansat şi o invitaţie de a organiza la Bucureşti o expoziţie a Muzeelor Vaticane în colaborare cu Biblioteca Naţională şi Arhivele Statului”, a mai spus ministrul Culturii.

  Pe de altă parte, ministrul Culturii s-a întâlnit în timpul vizitei sale şi cu monseniorul Jean Louis Bruguès, Arhivistul şi Bibliotecarul Sfintei Biserici Romane în vederea colaborării instituţiilor culturale româneşti cu Biblioteca Apostolică şi Arhiva Vaticană şi organizării de evenimente şi manifestări culturale comune.

  “S-au adus în discuţie mai multe proiecte pe termen mediu precum: iniţierea unei colaborări cu Biblioteca Naţională a României, evaluarea posibilităţii itinerării la Bucureşti a unei expoziţii cu manuscrise şi cărţi din Arhiva Secretă a Vaticanului şi susţinerea unui Acord de colaborare cu Arhivele Naţionale pentru Centenarul 2018”, a mai spus Vlad Alexandrescu.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE