More


  În două zile, gata cu fumatul!

  - Advertisement -

  antifumat-465x390

  In Monitorul Oficial Partea I nr. 72/2016 a fost publicată Legea 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

  Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile inchise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prezentele prevederi fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

  Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

  Se interzice vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

  Fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii:
  să serveasca exclusiv fumatului;
  să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise;
  să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă;
  să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
  să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: ‘Camera pentru fumat’, ‘Loc pentru fumat’.
  Fumatul va fi interzis complet – nu doar restrâns – în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

  “Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România”, prevede Legea nr. 15/2016.

  Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă.

  Practic, definiţia spaţiului public închis se schimbă semnificativ, pentru a evita orice fel de excepţii neintenţionate. “Prin definirea cât mai largă a spaţiilor în care fumatul este interzis se are în vedere evitarea apariţiei unor «excepţii» care ar putea impieta asupra aplicării legii, astfel încât unele categorii de cetăţeni să fie discriminate din punct de vedere al asigurării protecţiei sănătăţii. Totodată, legea creează cadrul general de reglementare, urmând ca, prin norme de implementare, să se definească exact tipurile de spaţii publice închise”, s-a motivat în raportul pentru adoptarea proiectului de lege întocmit de Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor. Trebuie că au fumat mult şi ăştia până au realizat noţiunea şi subiectul…
  În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice vor fi următoarele:
  la prima abatere – amendă de 5.000 de lei;
  la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;

  la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.
  Persoanele fizice: amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

  Ce mai !?! Altă viaţă !! Insă nu care cumva să-şi închipuie lumea, când va vedea grupuri – nu tocmai răzleţe, în faţa barurilot sau bufetelor, că aceia sunt formatori/grupuri de opinie şi propagandă pentru înfiinţarea de partide. Nu ! E vorba de oameni cu acelaşi sânge – adică roşu, şi acelaşi viciu: FUMATUL.
  Important: ţigările nu au să se ieftinească, cu ocazia asta.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img