Leurda, minunea detoxifiantă de la piaţă!leurda1

O dată cu venirea primăverii, nutriționiștii ne recomandă să începem o cură de detoxifiere. Vestea bună e că avem și plante care ne vin în ajutor și pe care le putem găsi și în piețele agricole din Satu Mare. Leurda sau usturoiul sălbatic cum i se mai zice, este o planta pe care nu avem voie sa o ocolim. Este unul din cei mai puternici detoxifianti pe care ni-i ofera natura. În popor se spune că până și ursul o caută primavara ca sa iasa din hibernare.

Doamna Iuliana Lostun este singura din Piața Someș care are autorizație pentru a vinde plante din flora spontană. Acum sătmărenii care trec pe la taraba ei pot găsi macris sălbatic dar si leurda, pe care sătmăreanca o recomandă cu multă căldură, având răbdarea de a le descrie clienților proprietățile ei.
Cei care vor să își încarce bateriile, si tin la sănătatea lor, cumpără cu incredere leurda. Oamenii spun că au observat că planta are efecte puternice asupra colesterolului, răcelilor, starilor depresive, tensiunii arteriale, infectiilor și a asteniei de primăvară.

Dacă nu știți cum să o gătiți, însă sunteti dornici să încercați un preparat nou si plin de vitamine, doamna Iuliana vă oferă sugestiile gratuit, până la urmă, spune sătmăreanca datoria ei nu este doar de a vinde planta, ci și de a informa oamenii despre minunile dăruite de natură.

Leurda este o plantă medicinală care creşte în zona alpină sau în câmpii cu sol fertil, iubitoare de umiditate. Frunzele sunt lungi şi lucioase, iar florile sunt grupate, de dimensiuni mici şi au culoare albă. Planta seamănă cu usturoiul la gust şi se foloseşte şi sub formă de condiment în gastronomie.

În scop culinar şi terapeutic se folosesc frunzele, culese primăvara, proaspete, deoarece prin uscare proprietăţile plantei se pierd foarte uşor, şi bulbii, care se recoltează din luna august până în octombrie.
Pentru ca este un purificator perfect, doamna Iuliana Lostun ne recomandă ca leurda să o consumăm cruda, timp de o lună de zile, deoarece, prin uscare, unele calităti se pierd sau se diminueaza. Poate fi pusa in salate, in combinatie cu salata verde, frunze de papadie si spanac, iar in supe si ciorbe poate fi asociata cu urzicile, stevia și spanacul.

Leurda – Acţiune
Leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală.

Leurda – Indicaţii terapeutice
Sub formă de infuzie sau decoct, leurda este indicată în hipertensiune, ateroscleroză, scade nivelul colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeală, depresie, gută, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinali, afecţiuni ale plămânilor, gripă sau cefalee.

În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczemelor sau durerilor reumatice.

Aşadar, dacă tot începe de luni Postul Paştelui să profităm de doctoriile verzi, naturale, pe care le găsim în pieţele sătmărene.

Alexandra Ardelean

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts