More


  Ministrul Culturii cere ajutor

  - Advertisement -

  Discursul ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, la recenta întâlnire informală cu presa a generat un sentiment de îngrijorare prin faptul că a vorbit despre lipsa banilor în sistemul pe care îl conduce. În această situaţie dramatică, în opinia sa primul pas ar fi ca toate partidele să adere la un „pact naţional pentru patrimoniu”, Propunerea a fost trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, dar nu s-a primit niciun răspuns.

  Pactul ar trebui să prevadă o o finanţare de 0,2 % din PIB pentru restaurarea patrimoniului, în condiţiile în care bugetul Culturii este acum de 0,1 % din PIB. Documentul porneşte de la principiul că, prin strategia naţională asumată nu cu mult timp în urmă de CSAT, patrimoniul este obiectiv de siguranţă naţională. În mod logic, preşedintele României este preşedintele CSAT şi cum patrimoniul a devenit obiectiv de siguranţă naţională, se conturează ideea că patrimoniul este sursă de identitate naţională nonregenerabilă. Astfel, indiferent cine se află sau vine la guvernare, ar trebui să respecte nişte principii şi pe baza lor să aloce suma de 0.2% din PIB pentru restaurarea patrimoniului.

  Pactul trimis preşedintelui României vine şi pe fondul unei constatări dureroase: 600 de monumente de patrimoniu sunt într-o stare de degradare avansată. A fost menţionat şi cazul turnurilor bisericilor din Transilvania, distruse de vremuri şi indiferenţa autorităţilor. Pentru 2016, ministerul are fonduri pentru continuarea lucrărilor pentru doar 50 de şantiere. Din acest motiv s-a dispus constituirea unei comisii pentru inventarierea monumentelor, a stării lor şi identificarea priorităţilor.

  Totuşi, un lucru îmbucurător! „Cazul Brâncuşi” a fost unul dintre subiectele foarte dezbătute la întâlnirea lui Vlad Alexandrescu cu presa. Printr-o comisie specială, Ministerul Culturii este în renegocieri cu proprietarul de drept al celebrei lucrări a lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img