More

    Sătmărenii cer on-line reducerea cotei de impozitare

    cl

    Directorul unei instituții bancare din oraș, Adelin Ghiarfaş a redactat o petiție pe care a lansat-o on-line şi care e adresată Primăriei și Consiliului Local prin care se cere reducerea cotei de impozitare la Satu Mare. Petiția este bine documentată, iar inițiatorul susţine că, printr-o hotărâre a Consiliului Local, cota de impozitare poate fi redusă. Iar adepţi s-au găsit rapid căci în câteva ore s-au adunat sute de semnături ce susţin cauza.

    Cum ieri a fost 8 Martie şi n-am vrut să tulburăm sărbătoarea doamnelor şi să-I oprim pe domni în a le oferi colegelor flori şi cadouri am renunţat la idea de a I chestiona pe cei vizaţi, din Palat , despre subiect.
    Promitem însă să revenim în ediţia de mâine cu păreri, comentarii şi declaraţii oficiale. De altfel surse din consiliu local susţin că în această lună s-ar putea să avem parte de o surpriză ce vizează direct şi petiţia. Dar, toate la timpul lor.

    Iată textul integral al acestei petiții:

    ”Către Consilul Local Satu Mare.Primaria Municipiului Satu Mare
    Avand in vedere prevederile noului Cod Fiscal si Hotararile Consiliului Local in ceea ce priveste stabilirea cotelor de impozitare ale anului fiscal 2016 ale bunurilor folosite in scop economic, proprietatea persoanelor fizice (persoane fizice autorizate) si a persoanelor juridice, tinem sa va informam ca ne-am creat un grup de initiativa si va solicitam prin prezenta convocarea in regim de urgenta a unei sedinte de Consiliu Local in care sa reanalizati si sa supuneti aprobarii alte cote de impozitare care sa fie sustenabile si realiste.

    Intelegem necesitatea unor majorari, dar consideram ca este aberant ca sumele platite, avand in vedere hotararile dumneavoastra, sa creasca la o cota de 1,3% din valoarea impozabila a cladirii, adica o crestere cu 1.620,55% fata de anul fiscal anterior, la care se mai adauga inca o crestere neta de 16%. Ca si baza de pornire propunem ca acestea sa fie stabilite la minimul permis de lege, avand in vedere ca si acest minim are reprezenta o crestere semnificativa fata de anul trecut adica la 0,2%, care ar reprezenta o crestere de 249,32% fata de anul 2015. Nu ne spuneti ca nu este posibil, prin puterea exemplului va atasam hotararea unui consiliu local din Alba, unde la initiativa primarului acest lucru a fost posibil.

    Consideram ca nivelul actual de impozitare nu are nici un fundament economic, si e menit sa descurajeze libera initiativa si profesiile libere care constituie punctul de plecare intr-o economie sanatoasa, durabila si care speram noi cu perspective de crestere, desi realitatile municipiului Satu Mare ne contrazic din plin de 25 ani, iar acest lucru chiar ar constitui o piatra de moara in dezvoltarea si asa precara a municipiului Satu Mare”, se arată în petiție care a fost distribuită pe aproape toate rețelele de socializare și care a fost despusă și la sediul Primăriei Satu Mare.

    Foarte mulţi sătmăreni susţin că actuala cotă de impozitare este aberantă și dacă va fi mențiuntă ,PFA-urile și micii intreprinzători vor fi nevoiți să-și mute sediul social și activitatea în localitățile învecinate municipiului Satu Mare. Mingea e acum în terenul Consiliului Local care trebuie să ia o hotărâre până la finele lunii martie pentru a putea fi redusă cota de impozitare în Satu Mare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE