Traficul rutier atentează la timpanele sătmărenilorfonic

Sătmărenii care locuiesc sau care lucrează în zona celor mai circulate artere din municipiul Satu Mare sunt expuși zilnic la valori peste limitele admise ale zgomotului și poluării. Aceste date reies din harta de zgomot a municipiului Satu Mare.

Cele mai poluate străzi
Traficul din municipiul Satu Mare, în special cel rutier, cauzează probleme de zgomot semnificative. Potrivit hărții de zgomot a municipiului Satu Mare, nivelul de zgomot de pe lângă unele drumuri principale se situează între 75 şi 80 dB, ceea ce înseamnă o depășire a limitei cu 5-10 dB. Situaţia este cu atât mai agravantă cu cât diferenţa între valorile de noapte şi de zi a zgomotului este de numai 4-7 dB.
Potrivit studiului citat, cele mai poluate fonic zone din municipiul Satu Mare sunt Bulevardul Lucian Blaga, Bulevardul Octavian Goga, strada C. A. Rosetti, Drumul Botizului, Bulevardul Traian, strada Ștefan cel Mare, strada Martirilor Deportați, strada Ady Endre și strada Gheorghe Barițiu.

Ce se poate face
Sarcina de zgomot ridicată a arterelor de circulaţie este cauzată, în primul rând, de traficul intens, străzile înguste şi proasta calitate a suprafeţei pavajului. Transportul public nu poate fi competitiv cu utilizarea maşinilor proprii în ceea ce priveşte viteza şi confortul. Aglomeraţia din trafic se manifestă şi în acest caz, se mai arată în harta de zgomot a municipiului Satu Mare. ”Trebuie introduse măsuri prin care transportul public să devină prioritar. Traficul călătorilor este neuniform, existând un maxim la orele de vârf ale dimineţii, la care furnizorii se pot adapta foarte greu. Lipsesc parcările, parcările acoperite, garajele subterane, parkingurile, respectiv parcările pentru biciclete din jurul gării şi de la periferiile oraşului”, se arată în documentul citat.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts