Un sătmărean face furori în karate-ul românescPatrick-Burya5

Patrick Burya a strâns în vitrina cu medalii de acasă distincţii pe care alţii le obţin poate într-o viaţă întreagă. Multiplu campion naţional, sătmăreanul se află în clubul select al sportivilor pentru care s-a intonat imnul atât la o competiţie mondială cât şi europeană. Datorită acestor performanţe deosebite Patrick a fost desemnat sportivul numărul unu al judeţului Satu Mare, pe anul 2015.

A început să practice karatele la vârsta de patru ani, la clubul CS Samuraiul. “De fapt am fost oarecum nevoit să mă apuc de sport deoarece sufeream de astm bronşic iar medicii mi-au recomandat să fac mişcare. Am ales să fac acest sport de contact fizic deoarece şi tata a practicat judo, aşa că rămânea oarecum în familie.” ne dezvăluie Patrick.

Primele rezultate au venit la vârsta de cinci ani, când se impunea la câteva concursuri zonale. La 12 ani a câştigat primul titlu de campion naţional la kumite shotokan. “Centura neagră am obţinut-o la 14 ani iar primul antrenor mi-a fost Magos Robert.” precizează campionul.

E campion mondial şi european
La vârsta de 15 ani Patrick s-a transferat la secţia de karate a CSM Satu Mare, moment ce a însemnat şi explozia lui pe plan sportiv. “Cred că am făcut o mutare mai mult decât inspirată deoarece odată ce am venit la CSM am cunoscut adevăratul gust al succesului şi aici mă refer în special la rezultatele obţinute pe plan international. Am avut norocul să lucrez cu Florin Curileac, un antrenor dedicat trup şi suflet karate-ului, de la care am învăţat enorm de multe lucruri.” spune Patrick.

Patrick-Burya

Au urmat o serie de competiţii zonale unde a reuşit să obţină rezultate bune pentru ca în 2014, la Bucureşti, să câştige titlul de campion naţional la cadeţi.Aceasta a fost trambulina care l-a propulsat spre marea performanţă internaţională, fiind cooptat în lotul naţional al României. A fost o alegere cât se poate de inspirată deoarece cu Patrick în echipă, lotul naţional de karate shotocan al României a reuşit să ocupe locul doi la cadeţi la Campionatele Europene desfăşurate în Belgia. Marea lovitură avea să o dea însă sătmăreanul la individual, acolo unde a cucerit titlul european. “A fost o competiţie record unde au participat peste 1000 de sportivi. Am avut şase meciuri, fiecare cu povestea lui. Am avut întâlniri unde am fost condus şi la 4-5 puncte diferenţă şi nimeni nu credea că pot să revin după cum am avut meciuri unde valoarea mai scăzută a adversarilor mi-a permis chiar să fac spectacol. Semifinala cred că a fost cea mai dramatică deoarece am reuşit să câştig chiar în ultima secundă. “ rememorează talentatul karateca.

Anul 2015 a fost unul deosebit de prolific atât în competiţiile interne cât mai ales în cele internaţionale. Vârful competiţional l-a prezentat participarea la Campionatul Mondial din Slovenia (Koper), acolo unde Patrick a obţinut câteva performanţe de excepţie.

“De departe a fost cea mai reuşită competiţie la care am participat până acum, asta dacă ţinem cont şi de valoarea concursului. Am avut onoarea să lupt cu crema shotokan-ului mondial, aici fiind prezenţi 1500 de sportivi din 49 de ţări. Am obţinut un loc întâi la categoria Open, acelaşi onorant loc reuşind să-l obţin şi cu echipa României la cadeţi. “ ne spune mândru Patrick.

S-a antrenat cu cei mai buni karateka din lume
Marea lui bucurie este aceea că a avut posibilitatea să-i cunoască şi chiar să se antreneze cu nume uriaşe din acest sport. Este vorba de actualul număr unu al shotokan-ului mondial, azerul Rafael Aghayev, multiplul campion mondial Cristophe Pinna (Franţa) şi antrenorul lotului de juniori al Ungariei Sajo Zoltan.

Patrick-Burya3

Totuşi marea lui realizare din punct de vedere al pregătirii este un stagiu de antrenament de două săptămâni cu Alexandre Biamonti, fostul număr unu mondial şi actualul antrenor al lotului Franţei. “ Au fost două săptămâni de vis pentru mine petrecute la Marsilia cu un antrenor de la care am învăţat lucruri senzaţionale” mărturiseşte Patrick.

Numărul unu şi la învăţătură
Campion pe tatami Patrick este un campion şi la învăţătură.O demonstrează faptul că până în clasa a VIII-a a avut medii de zece pe linie, motiv pentru care a fost desemnat şef de promoţie la Şcoala Avram Iancu. Primul an de liceu la Colegiul Ioan Slavici a fost la fel de fructuos, media generală de 9,94 fiind un exemplu clar în acoperirea acestei afirmaţii iar primul semestru din clasa a X-a l-a trecut cu bine, cu medii de 9 şi 10. L-am întrebat pe Patrick dacă mai are momente de respiro şi timp liber dar şi pentru ieşirile cu prietenii, inerente unui adolescent. “Sincer, nu prea am deoarece aproape tot timpul mi-l împart între antrenamente şi învăţat însă când se iveşte vreo oportunitate de ieşire nu ezit să o fac şi să o împart cu prietenii şi cu cei dragi mie.” încheie Patrick.

Nicolae Ghişan

Patrick-Burya1

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts