More



    Decizii majore la ONB. Vlad Alexandrescu doreşte manager străin; angajaţii Operei protestează din nou

    Deşi Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu trebuia să se întâlnească, miercuri, la sediul Operei cu angajaţii instituţiei pentru a prezenta soluţia agreată la care s-a ajuns în urma discuţiilor recente pentru a pune capăt disensiunilor la nivelul instituţiei de stat, acesta nu a mai venit la evenimentul anunţat.

    Un protest al angajaţilor de la Operă, ai celor de la Opereta „Ion Dacian” precum şi ai celor de la corpul de balet al ONB a avut loc, miercuri după amiază, în Sala Mare de la Opera Naţională Bucureşti. Printre participanţi s-au regăsit dirijorii Vlad Conta, dirijorul Tiberiu Soare şi soprana Irina Iordăchescu. Nemulţumirile acestora sunt legate de faptul că George Călin a fost repus în funcţie la ONB, în urma deciziei luate, miercuri, de ministrul Vlad Alexandrescu. Protestatarii şi-au maifestat susţinerea faţă de dirijorul Tiberiu Soare exprimând că acesta cunoaşte problemele interne ale Operei şi are abilităţi de conducere. Totodată, aceştia au invocat faptul că George Călin a fost înlocuit de Tiberiu Soare, după un raport al Curţii de Conturi ce prezenta nereguli în actele instituţiei de cultură bucureştene.

    Mai mult, protestatarii au anunţat că îl aşteaptă pe ministrul Vlad Alexandrescu să sosească la Operă pentru a purta discuţii cu ei, exprimând că vor boicota desfăşurarea spectacolului „Falstaff”, programat pentru ora 19:00 în Sala Mare a ONB dacă Ministrul Culturii nu se prezintă la întâlnire.

    Pe de altă parte Ministrul Culturii a anunţat, miercuri, pe contul său de pe reţeaua de socializare Facebook că s-au luat mai multe măsuri la nivelul conducerii Operei Naţionale Bucureşti în urma analizei situaţiei instituţiei de cultură. Astfel, s-a decis ca ONB să fie condusă în următoarele trei luni de un nou director general interimar, George Călin, cu parteneriatul Ministerului Culturii, iar balerinul şi coregraful Johan Kobborg laolată cu balerina Alina Cojocaru să fie reintegraţi în ONB.

    De asemenea, ministrul Vlad Alexandrescu anunţă implicarea Ministerului Culturii în procesul de mediere şi de reformă la nivelul Operei Naţionale în vederea numirii unui nou manager de de talie internaţională pentru instituţia de cultură.

    Mesajul ministrului Culturii este: „Având în vedere evoluţia situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti, care a scos la iveală o serie de dezechilibre grave şi de disfuncţionalităţi structurale, doresc să anunţ cu fermitate că Ministerul Culturii va rămâne alături de Operă în perioada următoare ca partener privilegiat. Măsurile şi analiza situaţiei de la Opera Naţională Bucureşti vor servi şi altor instituţii de spectacol din ţara noastră.
    Am decis o soluţie în două etape:
    a. un interimat de 3 luni la Opera Naţională Bucureşti – sub conducerea dlui George Călin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea dlui Johan Kobborg şi a dnei Alina Cojocaru în Opera Naţională Bucureşti, medierea cu ajutorul ministerului şi începerea reformei în vederea celei de-a doua etape.
    b. un nou manager de talie internaţională pentru Opera Naţională.”

    Vlad Alexandrescu a mai precizat că decizia sa este una pragmatică, venind în urma negocierilor, semnalând, totodată, necesitatea existenţei unei perioade de tranziţie la nivelul ONB pentru o funcţionare deschisă. Totodată, MinistrCulturii a precizat că doreşte să le garanteze Alinei Cojocaru şi lui Johan Kobborg că îşi pot continua munca.

    Nu în ultimul rând, Ministrul Vlad Alexandrescu le-a mulţumit pentru activitatea lor fostului director interimar Vlad Conta şi fostului director adjunct Toberiu Soare, care s-au aflat pentru o scurtă perioadă la vârful conducerii ONB, insitând pe ideea că o echipă a Ministerului Culturii „va acompania managementul Operei pentru următoarele 3 luni şi va verifica toată situaţia contractelor şi problemele de personal din instituţie”:

    „Decizia luată în urma negocierilor este una pragmatică. Este nevoie de o perioadă de tranziţie care să poată pregăti Opera Naţională pentru o funcţionare deschisă. Vreau să ofer garanţii Alinei Cojocaru şi lui Johan Kobborg că munca lor poate să continue. De asemenea, lui Vlad Conta şi lui Tiberiu Soare le mulţumesc pentru munca depusă şi contez pe sprijinul lor în continuare. O echipă de la minister va acompania managementul Operei pentru următoarele 3 luni şi va verifica toată situaţia contractelor şi problemele de personal din instituţie.
    Ministerul îşi rezervă dreptul de a stabili cum anume se va angaja o nouă direcţie generală pentru perioada de după cele trei luni de interimat. Ministerul va veni în sprijinul artiştilor de la Operă şi va încerca să găsească soluţii pentru deficienţele structurale şi pentru lipsurile semnalate.”, a scris Vlad Alexandrescu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

    Marţi seară, coregraful Johan Kobborg scrisese pe pagina sa de Facebook un mesaj în care îşi exprima aprecierea faţă de soluţionarea conflictului de la ONB, declarând că a acceptat să se întoarcă la Opera Naţională, mesajul său venind la puţin timp după anunţul făcut de Ministrul Culturii care anunţase că s-a ajuns la o soluţie agreată de toate părţile implicate: „Dreptatea a prevalat, şi nu numai asta, mult mai mult decât asta! Este începutul reformei, iar ONB ar putea deveni în curând punctul de pornire al reformei altor instituţii culturale româneşti.”, scrisese, pe 19 aprilie, Kobborg pe reţeaua de socializare.

    Corpul de balet al ONB l-a susţinut puternic săptămânile trecute pe coregraful Johan Kobborg care fusese „retrogradat” din funcţie în urma deciziei luate de fostul director interimar al Operei, Tiberiu Soare, ca balerinul danez, care figurase până pe 5 aprilie pe site-ul ONB ca director artistic al instituţiei, să nu mai ocupă această poziţie. Tiberiu Soare motivase decizia sa, criticată de corpul de balet al Operei Naţionale Bucureşti, prin faptul că Johan Kobborg ocupa un post care nu corespundea organigramei de funcţionare a instituţiei, deţinând o titulatură incorectă din punct de vedere legal.

    Retrogradarea în funcţie a lui Kobborg a avut ecou internaţional în lumea dansului, acesta fiind un nume respectat, iar balerinii ONB au ameninţat că nu vor mai dansa, mergând până la declaraţii că vor părăsi ONB. O altă preocupare a fost legată de faptul dacă compania va avea în continuare drepturile legale de a pune în scenă în continuare repertoriul adus de Kobborg.

    Tensiunile escaladaseră chiar până la un boicot al dansatorilor, balerina Alina Cojocaru arătându-şi susţinerea pentru Kobborg printr-un anunţ făcut miercuri, 6 aprilie, pe reţeaua de socializare Twitter, că nu va mai dansa în spectacolul “Manon” programat pentru duminică, 10 aprilie, ca formă de protest.

    Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, anunţase pe 9 aprilie, printr-o postare pe reţeaua de socializarea Facebook că dansatorul şi coregraful Johan Kobborg acceptase postul de director artistic al Baletului ONB, din actuala conducere a instituţiei făcând parte Vlad Conta şi Tiberiu Soare.

    Johan Kobborg demisionase pe 12 aprilie din funcţia special creată pentru acesta de ministrul Culturii Vlad Alexandrescu de director artistic. Kobborg şi-a motivat gestul afirmând că a fost profund jignit de faptul că Vlad Conta, noul director interimar al ONB: „i-a cerut Alinei (Cojocaru-n.r.) să mintă în privinţa deciziei sale de a nu dansa în “Manon” (balerina şi-a motivat alegerea într-un mesaj postat pe contul ei de Twitter în care spune că nu au avut timp de repetiţii din cauza scandalului izbucnit la ONB-n.r.). Conta i-a cerut Alinei Cojocaru să dea vina pe partenerul ei de dans. Evident, Alina a refuzat, totuşi Conta a spus că oricum aceasta va fi varianta oficială a ONB. Mai târziu, ONB a trimis un comunicat de presă către media în care minţeau despre indisponibilitatea lui Friedemann Vogel, partenerul Alinei Cojocaru pentru spectacolul din 10 aprilie.”, a scris Johan Kobborg în mesajul publicat pe pagina sa personală de Facebook.

    Nemulţumiri administrative, declaraţii contradictorii, acuzaţii şi neclarităţi referitoare la postul de director artistic al instituţiei au dus la demisia celor mai cunoscuţi balerini ai ONB, Alina Cojocaru şi Johan Kobborg.

    Totodată, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, luase atitudine cu privire la tensiunile dintre actuala conducere a Operei Naţionale Bucureşti şi corpul de balet al instituţiei, afirmând, într-un mesaj postat pe Twitter, pe 14 aprilie, că este preocupat de acest subiect care a escaladat în ultimele săptămâni.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE