More

    O echipă de cercetători, coordonată de un român, a elucidat unul dintre marile mistere ale fizicii

    higgsfield

    Aurel Bulgac a condus o echipă de fizicieni, care au reuşit să simuleze, cu ajutorul unui super-computer, fisiunea nucleară a unui atom de plutoniu.

    În momentul în care bombardăm cu neutroni atomii unei substanţe, la un moment dat, unii dintre aceştia vor intra în coliziune perfectă, cauzând divizarea atomilor în părţi mai mici, producerea de neutroni şi eliberarea unei cantităţi imense de energie. Acest proces este cunoscut sub numele de fisiune nucleară.

    Chiar dacă este cunoscută lumii ştiinţifice încă din anul 1939, această reacţie nu a fost nici până acum pe deplin înţeleasă. Una dintre cele mai importante probleme pe care şi le pun cercetătorii se referă la durata în care are loc diviziunea nucleului. Conform unui nou studiu, se pare că aceasta este chiar şi de 10 ori mai mare faţă de ceea ce se ştie la ora actuală.

    Motivul pentru care problema menţionată anterior nu şi-a găsit până acum un răspuns este faptul că fisiunea nucleară reprezintă un proces foarte dificil de măsurat şi de estimat. De exemplu, pentru a-l măsura, cercetătorii care activează în cadrul acceleratoarelor de particule trebuie să aştepte o anumită perioadă de timp pentru ca neutronii să intre în coliziune cu atomii din detectoarele special construite în acest sens.

    Citeste in continuare pe Descopera.ro.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE