More


  Spiralele lui Kenny Garrett mix cu medievalităţi semnate Slavomir Popovici, Odobescu, Trenk

  =

  Joi la Sala Radio a încântat Kenny Garrett. De sâmbătă, filmul Soarele negru la Muzeul de Artă, însoţit de obiectele care au creat la Bucureşti cel mai mare muzeu din lume de artă medievală, faimă care a ţinut până în 1944. Două cronici Mediafax Cultură

  Saxofonistul şi compozitorul Kenny Garrett a fost joi 21 aprilie, la Sala Radio. Pentru a lansa albumul “Pushing the World Away”. Ce-i de spus? Garrett făcea spirale. Lua trei note şi le repeta infinit în spirale muzicale. Te înebunea. Te încânta, de uluia cu rezistenţa sa fizică, te lua cu fiori, incredibilele devianţe ale pianistului Vernell Brown, basistului Corcoran Holt, bateristului McClenty Hunter şi percuţionistului Ruby Bird. Au lucrat la rupere. Imaginaţia ta nu ţinea ritmul. Garrett, daaaa!

  Dacă pe Garrett l-aţi pierdut, mergeţi la Muzeul de Artă. Aveţi un Slavomir Popovici, Soarele Negru. Un film despre trecerea vieţii, dar făcut ca lumea. Ce-a făcut Slavomir? Chipurile depe broderii medievale cu subiect moartea, le-a animat prin filmări speciale şi printr-un text poetic, de mare forţă, inspirat din Prohod. Merită văzut. Slavomir Popovici este cel mai bun cineast pe subiecte etnologice din România.

  Adăugaţi filmului, lumea care l-a inspirat. Secolul 19. La Muzeul de Artă este expoziţia unei călătorii. Una dintre cele fondatoare ale celei mai mari colecţii de obiecte de secol 19 din lume. Colecţia aceasta a fost un reper cultural şi turistic în lume, până în 1944.

  Iată ce spune catalogul expoziţiei 150+

  “În călătoria sa, Alexandru Odobescu a descoperit şi a inventariat cele mai valoroase manuscrise, tipărituri şi obiecte de cult păstrate la vremea aceea în ţară. Toate acestea au fost aduse ulterior la Bucureşti pentru a forma Subsecţiunea Ecleziastică a Muzeului Naţional de Antichităţi, înfiinţată pe 1 septembrie 1865. Astfel ia naştere cea mai bogată colecţie de artefacte bizantine şi postbizantine din Sud-Estul Europei din acea epocă, ce va constitui punctul de plecare, dar şi cea mai importantă parte a patrimoniului actualei Galerii de Artă Veche Românească din Muzeul Naţional de Artă al României.

  Expoziţia Colecţia de Artă Veche Românească. 150+ pune în dialog desenele realizate de Trenk cu 31 de capodopere ale artei medievale care le-au inspirat în urmă cu 150 de ani. Sunt prezentate piese inedite din colectia de Artă Veche Românească, care si-au recuperat “istoriile personale” in urma cercetarilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brâiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii brâncoveneşti, dar şi un epitaf rusesc din vremea ţarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistriţa.”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img