Crucea Roșie Română, la 140 de anicrucea-rosie

140 de ani de la înfiinţarea Crucii Roşii Române au fost sărbătoriţi şi la Satu Mare. Momentul a fost marcat, ieri, printr-o gală la care au participat invitaţi de seamă, oameni cu inima mare.

În judeţul Satu Mare, gala a ajuns la cea de-a II-a ediţie, prima dată organizându-se în urmă cu 5 ani. Potrivit directorului filialei sătmărene a Crucii Roșii, Rodica Borlan, această gală a fost organizată la inițiativa președintelui și vicepreședintelui organizației sătmărene, colonelul (r) Gheorghe Dan, respectiv preotul Cristian Boloș.

La eveniment au fost prezenți și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, dar și primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, instituțiile pe care le reprezintă fiind principalii parteneri ai Crucii Roșii în județ.

După o scurtă prezentare a Crucii Roșii Române, făcute de colonelul (r) Gheorghe Dan, și după felicitările adresate de Adrian Ștef și Aurelia Fedorca, toți cei 140 de voluntari sătmăreni ai organizației au primit diplome de excelență.

Extrem de emoţionată a urcat pe scenă să-şi primească diploma doamna Niculina Bercea , cea mai veche şi mai activă membră a Crucii Roşii. “ Sunt de 50 de ani în această familie minunată şi vă felicit şi vă mulţumesc. Vă îmbrăţişez cu drag pe voi, tinerii voluntari” a transmis doamna Niculina Bercea.

Foşti directori ai Crucii Roşii, Octavian Lazin şi Rodica Pişcoran au ţinut şi ei să mulţumească actualei echipe şi să le ureze spor la muncă şi succes tinerilor voluntari.

Tinerii voluntari ai Crucii Rosii au declarat că sunt mândri că fac parte din această organizaţie. Cel mai aplaudat voluntar a fost de departe Vlad Vâlcu. „ Te îmbrăţişez şi te felicit pentru tot ce faci aici la Crucea Roşie. România are un viitor frumos cu tineri ca voi implicaţi şi dăruiţi!” a transmis directoarea Rodica Borlan.

Activitățile din cadrul manifestării au fost presărate și cu momente artistice. Iar pe scenă au urcat elevii Liceului de Artă, balerinele de la Mode Fit , Alessia Mândruţ şi…Petrică Mureşan, ultimul premiat şi pentru ajutorul dat de-a lungul vremii Crucii Roşii.

Un mesaj care dăinuie peste timp
La Adunarea Generală a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din anul 1915, Regina Maria, sub al cărei patronaj se afla Crucea Roşie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj: „Crucea Roșie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca și în război, nu trebuie să piară. Cu toții, de la mic la mare, să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste.” Chemarea Reginei Maria a străbătut peste o sută de ani de istorie si este astăzi, la fel de actuală ca și atunci.

“Este rândul meu să relansez acest apel și să îndemn populația să fie alături de Crucea Roșie, mai ales acum când lumea este într-o schimbare continuă și rapidă, iar Crucea Roșie Română trebuie să facă față noilor provocări cu aceeași promptitudine ca și până acum” este mesajul Principesei Moștenitoare a României, Margareta, președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

Raluca Jofi

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts