More


  Impresiile unei sătmărence faţă de Brexit

  =

  Geanina-Beres3

  Geanina Bereş este studentă la University of Glasgow (Scoţia), una dintre cele mai prestigioase universități din lume, aflată în top 100. Sătmăreanca studiază digital media &information, literatura engleză și istoria artei, unde după prima sesiune a reușit să obțină note foarte bune și să fie în atenția profesorilor de acolo. La fel ca majoritatea românilor stabiliţi în Regatul Unit este îngrijorată de soarta care o aşteaptă, iar rezultatul Brexit-ului o face să se gândească serios la viitor.

  Iată cum vede Geanina toată această stare de lucruri într-un mic material trimis tocmai din “zona de conflict”:

  „Când am auzit prima oară de Brexit, mi s-a părut o glumă proastă. „Azi dimineață am citit că dezinfectanții din spitalele noastre erau diluați de vreo 8 ori, iar aici problema lor e că economia e așa de bună încât s-au trezit că UE-ul îi trage în jos”, i-am spus șefului meu dimineață la cafea. Îmi răspunde cu un accent scoțian că se miră și el că s-a oficializat referendumul și chiar își pun problema să ”închidă” insula pentru străini. Deși născut în Scoția, are background pakistanez și înțelege îngrijorarea imigranților la fel de bine ca mine. „People are just going to stick with what they know”, a spus o colegă britanică. Nimeni nu-și dorește incertitudine când status quo-ul e de altfel cât se poate de prosper și stabil. În următoarele săptămâni am primit în poștă și pe stradă numai pliante pro UE: „We are stronger together!”. Șefii de catedră de la studii europene, politice etc., ne-au trimis mailuri în care subliniau opinia lor pro Uniune, iar prim ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a ținut o conferință la universitate cu studenții Erasmus, discutând cât de mult am beneficiat cu toții în mediul academic în urma acestor schimburi de experiență. De asta am crezut până în urmă cu câteva zile înaintea referendumului că UK-ul era un copil disperat să atragă atenție, dar nici măcar nu știa ce cerea. Deși aveam emoții reale pentru că avea să mă afecteze direct, posibilitatea Brexitului mi se părea foarte mică- de aceea când, în Iași fiind pe 24 iunie, dimineața devreme am căutat pe Google EU Referendum Result și am văzut rezultatul, am fost pur și simplu șocată. Era un rezultat pentru care chiar nu mă pregătisem. Următoarea căutare a fost cursul valutar și după ce am văzut colapsul istoric, mi-am zis că așa începe dezastrul.

  Geanina-Beres2

  Rețelele de social media sunt inundate de atunci de îngrijorările și glumele despre Brexit. Printre articolele extrem de serioase și tensionate despre demisia lui Cameron, posibilitatea ca Boris Johnson să îi ia locul, scăderea lirei, recesiunea și toate subiectele astea post-apocaliptice, se mai strecura și câte un britanic care posta o poză cu o monedă de 20 de penny în palma lui: „O dimineață bună, am găsit o liră pe trotuar.”

  Dar ce înseamnă Brexitul pentru români? Înseamnă exact ce a însemnat și până acum – incertitudine. Negocierile vor dura doi ani și din septembrie Anglia va avea un prim-ministru nou. Astfel că înafara eventualelor abcese de rasism în Anglia, schimbări concrete de azi pe mâine nu există. Referendumul a divizat societatea britanică destul de drastic și i-a împins deoparte pe imigranți, de altfel atât de importanți într-o societate cosmopolită ca a lor. Astfel că eu și mulțimea imensă de imigranți am stat cu emoții să vedem cum ni se va decide viitorul (noi, desigur, neavând drept de vot), de către niște oameni care după ce au votat Brexit, căutau în masă pe Google ce înseamnă Uniunea Europeană. Ca observație personală, consider că acestă campanie Brexit a fost o camuflare a unei mișcări xenofobe aclamată de vârstnicii conservatori care își hrăneau mândria națională dintr-o nostalgie naivă a fostului imperiu prosper al Marii Britanii.

  Imigrația a fost subiectul central al campaniei Brexit. Deși având o atitudine destul de agresivă față de străini, care a făcut imigranții sosiți în UK de zeci de ani să se simtă nedoriți pentru prima oară, campania a promis că pentru cetățenii UE deja stabiliți în UK nimic nu se va schimba. Aceeași campanie a promis că va investi cele presupuse 350 milioane de lire trimise spre UE săptămânal în sistemul național de sănătate. În dimineața rezultatului oficial, Farage, liderul campaniei Brexit, a respins afirmația legată de investitul în sistemul de sănătate și a spus că a fost o greșeală. De aceea personal nu pot să mă întind liniștită la soare și să am încredere în spusele lui că nimic nu se va schimba pentru noi. Studenții ”intrați pe regimul vechi” vor continua să își finanțeze studiile prin aceleași împrumuturi ca până acum. Ce se va întâmpla după facultate însă, mă neliniștește profund. Pentru persoanele care acum nu sunt în UK, e clar că va deveni mult mai greu de plecat la muncă și posibil și la studii în Marea Britanie. Nimic nu e concret în momentul de față și nu va fi până la terminarea negocierilor, dar se punea problema de viză necesară pentru o ședere mai lungă de 90 de zile.

  Geanina-Bereş1

  În ceea ce mă privește, mă aflu în cea mai privilegiată poziție în ruinele post-Brexit – locuiesc în Scoția. Am aflat cam târziu că acesta era motivul pentru care toată campania care a ajuns la mine a fost pro-Uniune. Absolut toate provinciile Scoției au votat pentru UE, cu două treimi ale cetățenilor capitalei Edinburgh votând pentru rămânerea in UE. Scoția având propriul parlament, prim ministrul a anunțat posibilitatea unui al doilea Referendum de Independență, întrucât ”Anglia nu ne poate târî afară din UE împotriva dorinței noastre”. Deși ultimul referendum a avut loc în 2014, acum circumstanțele s-au schimbat drastic. O veste și mai bună e că toți rezidenții Scoției, inclusiv eu și toți românii, imigranții și studenții străini vom putea vota în referendum. Așadar rezultatul mi se pare evident și aștept foarte tensionată să se confirme oficial referendumul, Scoția să devină independentă și să continue să facă parte din UE. Până când toate informațiile vor fi oficializate, trăim cu toții într-o stare de nerăbdare, incertitudine și o oarecare izolare culturală. Mi-a rămas să aștept ca țara care m-a primit cu atât de multă căldură și prietenie să se delimiteze de restul societății britanice, care în urma referendumului s-a dovedit fundamental opusă ideologiilor scoțiene.”

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img