More


  PSD păsuieşte Guvernul. Deocamdată…

  - Advertisement -

  Liviu Dragnea l-a convins pe Călin Popescu Tăriceanu să abandoneze pentru moment ideea moţiunii de cenzură, dar în spatele uşilor închise, PSD şi aliaţii lor din Parlament nu exclud un asemenea demers în perioada septembrie – octombrie, tema putând să reapară oricând.

  Surse din alianţa PSD – UNPR- ALDE au explicat că nu doresc să-l scoată acum din „adormire” pe Klaus Iohannis, printr-o moţiune de cenzură care să-l oblige pe şeful statului să caute un nou prim-ministru sau, eventual, să-l nominalizeze tot pe Dacian Cioloş. La fel, apoi, aceleaşi surse susţin că din lipsa de activitate a lui Klaus Iohannis şi a Guvernului, PNL pierde electoral în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă.

  În acelaşi timp şi în acelaşi scop, PSD şi aliaţii săi vor să limiteze posibilitatea Guvernului să adopte ordonanţe de urgenţă, adică să legifereze peste capul Parlamentului, iar un Guvern demis ar funcţiona cu puteri limitate. În sfârşit, o moţiune de cenzură în toamnă are şi sprijinul liderilor judeţeni ai PSD.

  Liviu Dragnea a avut grijă să arate Guvernului cartonaşul afirmând că nu este exclus că dacă apare un derapaj serios să nu mai funcţioneze rezerva răsturnării Guvernului. Călin Popescu Tăriceanu a ameninţat şi el Guvernul să nu realizeze Bugetul de stat pe 2017 fără să negocieze mai întâi cu partidele parlamentare.

  În perioada următoare, PSD şi UNPR ar fi avut de negociat câţi parlamentari va primi UNPR şi în ce judeţe vor fi repartizaţi aceştia. Între timp s-a aflat că liderul UNPR , Valeriu Steriu, a mers să negocieze cu PNL o colaborare pentru parlamentare. Liviu Dragnea le-a reproşat aliaţilor săi că prin gesturi precum discuţiile cu liberalii pun în pericol credibilitatea alianţei cu PSD. Dragnea a spus ulterior că UNPR a refuzat oferta PNL şi că Steriu a acceptat „din bun simţ” să se întâlnească cu liberalii.

  Social – democraţii au renunţat aşadar la varianta înlăturării Executivului în această vară. Până la toamnă pot însă apărea surprize de tot felul. Dincolo de… bunul simţ al unor raţionamente de recunoştinţă.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare