More


  Distanţa Satu Mare – Parlament şi… invers!

  =

  Teodor Curpaş

  Mi-am pus de multe ori întrebarea: „Cum se vede Satu Mare în Parlamentul României?” şi nu i-am găsit răspuns, nici măcar probabil.

  Am mai discutat cu unul şi cu altul, chiar cu parlamentarii aleşi de noi şi trimişi acolo, în Parlament, să ne reprezinte. N-am înţeles nimic din explicaţiile lor şi, de fapt, cred că nici ei nu-s în clar ce sunt şi ce rol au ei acolo! Păcat! Sincer, nu i-am văzut în plen să ridice vreo problemă care să intereseze judeţul Satu Mare, care să devină proiect şi apoi chiar lege. Cred că nu pentru că ar fi incapabili, ci din lipsă de interes. Nu i-am auzit intervenind „furtunos” în plen când au votat ca primarul să fie ales din primul tur. Sigur, au fost interese ascunse ale celor din Muntenia şi restul ţării, unde situaţia nu seamănă cu cea din Ardeal. UDMR-ul a fost interesat direct ca primarul să fie ales din primul tur, ştiind matematica necesară calculului simplu, deşi n-au fost olimpici la matematică. UDMR-ul ia cuvântul când îşi apără strict propriile interese pentru a ieşi „băieţi frumoşi” pentru a fi votaţi mereu. Oricum, sunt de admirat pentru că-şi urmăresc interesele şi luptă să stea mereu la suprafaţă, adunând aplauze de la toţi!

  Aş vrea să spun că Satu Mare nu se vede nicicum de acolo de sus, dar… începe ca nici Parlamentul să nu se mai vadă de aici din Satu Mare. Atâta „gargară” am auzit, atâtea promisiuni, începând cu accizele pe pălincă, cu sacii de bani aduşi la Satu Mare de dl…, de alt domn, de atâţia domni! Cum putem crede că un om, indiferent de funcţie, poate lua bani din bugetul ţării şi să-i dea cui vrea el, pe prietenie, pe vizite făcute pentru popularitatea lui, pe grade de rudenie, pe participări la o nuntă, la botez sau chiar „Sâmbra Oilor”? Aiurea! Glume de adormit copiii!

  Multe li se pot reproşa aleşilor Neamului într-o situare a lor, tot mai accentuată dincolo de interesul naţional, de interesul general agresat de interesul de gaşcă, de interesele personale ale celor cu putere într-o atitudine cu consecinţe catastrofale asupra unei Românii azi în derivă.

  Mai înainte nu se auzea de parlamentari cu dosare penale, arestaţi sau condamnaţi. Ei, parlamentarii, în mare măsură, au pierdut, înainte de toate, acea atât de necesară legătură cu OMUL, cu cei care i-au trimis pe deputaţi şi senatori să le apere interesele, nu să-şi rotunjească averile, acum şi cu pensii de parcă ar fi lucrat în subteran sau ar fi fost piloţi de încercare! Este o deteriorare a relaţiilor înterumane, locul exigenţei valorice a fost luat de goana după averi, după o îmbogăţire rapidă. Lipsesc, din păcate, aleşilor nu doar replicile atitudinale, ci acelea, plecând dintr-o conştiinţă, în primul rând! Ce doresc, ca român? Puterea aceea a ambiţiei şi aroganţei să fie învinsă acolo de spirit! Ce reproşez aleşilor? Multe! Indiferenţa lor o acuz! Nu-mi convin o serie de priorităţi atât de absurde, compromisurile costisitoare, lipsa de pregătire a multora dintre ei, lăcomia lor, indiferenţa faţă de situaţia celor care i-au ales. Ei vorbesc de drepturi la standarde europene, iar 70% din populaţie trăieşte în mizerie şi repretă epoca trecută.

  Aşadar, o trezire se impune! Cam aşa se vede de aici, din Satu Mare, Parlamentul! Nu ştiu de ce aleşii, îm general, râd mereu, adică „rânjesc” cu gura până la urechi, şi totul li se pare o joacă, un fleac, totul se poate promite şi … chiar cred că sunt agreaţi de populaţie! Nici vorbă! Poate nici de familiile lor, cărora le e ruşine de tot ceea ce se întâmplă în jurul lor! Aleşii vorbesc pe unde apucă, invitaţi sau nu, fiind convinşi că ţin nişte „discursuri” ce în mod obligatoriu trebuiesc aplaudate! Dacă le-am face analiza „discursurilor” ar fi pe nicăieri! Se vede că mulţi au ocolit şcoala! Nu ştiu în numele căror adevăruri se exprimă ei!

  Ce multe aş avea de discutat cu ei, dar mai bine să se adune aleşiidin Satu Mare şi să-şi facă fiecare o autoanaliză a activităţii şi sumelor enorme primite din buzunarele românilor pentru „munca” şi contribuţia la prosperarea României!

  Într-o emisiune „Oameni şi fapte” am putea discuta multe despre distanţa Satu Mare – Parlament şi invers!

  Am scris aceste rânduri, în prag de campanie electorală, pe care poporul o vrea altfel. Aleşii să fie desemnaţi de popor!  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img