More


  Mare sărbătoare în Tăşnad!

  - Advertisement -

  Ziua de 15 august înseamnă mult, chiar foarte mult pentru locuitorii şi credincioşii din oraşul Tăşnad şi împrejurimi.

  Peste o mie de credincioşi, din Tăşnad, comune şi sate apropiate, invitaţi şi neinvitaţi, au făcut neîncăpătoare curtea cu altarul de vară şi biserica, adevărată catedrală. Părintele paroh, protopopul de Carei, Marian Crainic, cu un sobor de 7 preoţi şi un minunat cor, format din 25 de minunaţi credincioşi, au reuşit să transforme sufletele celor mulţi, încât să plece acasă mai bogaţi spiritual. Doamne, ce slujbă de Marea Sărbătoare a Sf. Marii, ce cuvinte frumoase, ce predică încărcată de sfaturi şi poveţe necesare credincioşilor, pornite din marea inimă a preotului Viorel Paşca de la biserica „Sf. Andrei” din Satu Mare. Cuvântul de încheiere a gazdei, protopopul Marian Crainic, a adus atâta simţire de credinţă tuturor, încât s-a putut citi pe feţele oamenilor bucuria împlinirii! Ce împlinire mai mare, decât ziua de naştere a catedralei din Tăşnad, care coincide cu ziua de naştere a slujitorului ei, Marian Crainic. La ceas aniversar, îi dorim toţi credincioşii, ca Dumnezeu să-l binecuvânteze cu sănătate, cu ani mulţi fericiţi alături de frumoasa lui familie!

  La el, nu lauda, ci recunoştinţa şi dreapta cumpănă a gândirii m-au îndrumat să întrupăm în cuvinte reflecţiile noastre la această distinsă „aniversară”. Am adunat într-o cupă aparte cea mai frumoasă împletire de flori, adevărate mărgele de rouă din esenţe tari ce definesc o personalitate puternică, cea a minunatului om, protopopul Marian Crainic. Mi-a plăcut că, în plenul acela, a oferit diplome de recunoştinţă d-nei Ana Butcovan şi d-nului Botezan, cu ocazia împlinirii a 90 de ani! Alături de diplomă, flori şi atenţii, cuvintele protopopului au însemnat mult prentru cei doi, dar şi pentru cei peste o mie de credincioşi. Corul, într-un glas impunător a urat melodios „La mulţi ani!”, încât lacrimile bucuriei au fost deopotrivă în ochii protopopului Marian Crainic, dar şi ai mulţimii care au aplaudat îndelung. Fiind, 15 august, sărbătoare naţională, l-am căutat cu privirea şi cu ochiul camerei de luat vederi pe noul primar ales, oficialul ce trebuia să fie prezent la o astfel de manifestare, dar… poate că, dacă a sărbătorit ziua oraşului fixată de mulţi ani, tot pe 15 august, acum s-a sărbătorit în 13-14 august, a crezut că nu-i nevoie să fie „credincios”. Asta-i treaba dumnealui, că… doar a fost ales şi… ajunge! Păcat! A fost V. Mitraşca.

  Am văzut atâta lume şi vă invit pe toţi să urmăriţi frumoasa slujbă de Sf. Marie, prezentată mai sus, duminică, 21 august de la 10-12, iar „Glasul Bisericii” tot duminică, ora 17.00, luni, ora 14.00 şi miercuri, ora 11.00. Merită oraşul Tăşnad, merită mulţimea de credincioşi care cunosc bine alfabetul credinţei, oameni cuminţi, îmbrăcaţi de sărbătoare, care ştiu să-şi cinstească biserica şi pe slujitorii ei. M-am simţit bine când i-am văzut în jurul meu pe cei trei preoţi care mă ajută în emisiunile televizate să lămurim probleme ridicate de credinţă şi altele de interes naţional şi local. Este vorba de protopopul Marian Crainic, de preotul Vasile Perşe (Santău) şi preotul Viorel Paşca (Satu Mare).

  Iată că data de 15 august înseamnă mult pentru oraşul Tăşnad. Am observat, sincer, că astfel de evenimente sunt luate în seamă de masa de credincioşi, chiar fără politicieni ai judeţului sau locali. Aşa se poate da „arama pe faţă!”. Timpul trece, iar sita cerne, valorile aduc la suprafaţă ce-i bun şi ce trebuie păstrat.

  NV TV şi emisiunea „Glasul Bisericii” doresc distinsului protopop Marian Crainic, omului de cultură, sănătate şi tăria de a rămâne aşa cum a fost o viaţă întreagă: drept, curajos, devotat cu totul propăşirii neamului românesc, dovedind tărie de caracter, verticalitate morală, dârzenie, dragoste faţă de oameni, generozitate, dar şi intransigenţă faţă de neprieteni. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i dăruiască sănătate, pentru a-şi putea valorifica mulţi ani talanţii cu care a fost hărăzit de Providenţă!

  „La mulţi ani, părinte M. Crainic!”

  Teodor Curpaş

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img