More


  Statuia Eroului Necunoscut de la Satu Mare a rămas încă o…necunoscută

  - Advertisement -

  Stauie1

  Monumentul Soldatul român, azi dispărut, a fost un monument dedicat eroilor români din timpul Primului Război Mondial, ridicat în municipiul Satu Mare.

  A fost inaugurat la data de 1 decembrie 1922 în Piaţa Victoriei (azi Piaţa Libertăţii), pe locul unde în zilele noastre există o troiţă. Monumentul, flancat de două tunuri de epocă, reprezenta un soldat român care îşi dezbracă tunica, simbolizând dorinţa fermă de eliberare de sub jugul străin, preferând sacrificiul suprem decât asuprirea. Realizarea acestei opere s-a datorat unui comitet de iniţiativă condus de generalul Butunoiu, fiind executată de sculptorul Tudor.

  Pe partea frontală a fost amplasată o plachetă înfăţişând scene de luptă, având gravate cuvintele “Mărăşeşti” (deasupra) şi “Tisa” (dedesubt), amintind două victorii ale armatei române din anul 1917, respectiv anul 1919.

  statuie2
  Pe soclu, pe partea laterală, au fost gravate versurile din poezia “Mircea şi solii”, de Dimitrie Bolintineanu: “Viitor de aur/ Ţara noastră are/ Şi prevăd prin secoli/ A ei înălţare”.

  Sătmărenii au cunoscut acest monument sub denumirea de “Statuia eroului necunoscut”. În anul 1939, monumentul a fost mutat în Grădina Romei, probabil în urma deschiderii Bulevardului Eliberării.

  Această operă de artă a dispărut fără urmă după anul 1940, după ce Ardealul de nord-vest a fost cedat Ungariei, în urma Diktatului de la Viena din vara aceluiaşi an.

  Sătmărenii au obligaţia morală de a reconstrui Monumentul Eroului Necunoscut
  Anul trecut, la iniţiativa Asociaţiei Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi Retragere, Asociaţiei Cultul Eroilor Satu Mare dar şi a Asociaţiei Tempora, s-a lansat, o campanie de adunare de fonduri pentru refacerea statuii Eroului Necunoscut din municipiul Satu Mare. Iniţiatorii sperau să adune 100.000 de euro, bani necesari pentru refacerea statuii din parcul de lângă Troiţa din Centrul Vechi.

  “A fost primul monument de pe graniţa de vest după Primul Război Mondial, un simbol a tot ceea ce s-a întâmplat în cei patru ani de război. Ar fi păcat ca noi, generaţia de astăzi, la împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război, dar mai ales de la săvârşirea Marii Uniri să nu avem acel monument pe care înaintaşii noştri l-au pus acolo”, declara Voicu Şichet, preşedintele asociaţiei Tempora.

  statuie4
  Chiar dacă primăria a îmbrăţişat de la început ideea refacerii acestui monument, şi a susţinut acest proiect, acestui demers alăturându-se şi Consiliul Judeţean, totul a rămas doar la stadiul de bune intenţii şi nimic concret. Fostul prefect, Eugeniu Avram, le-a cerut angajaţilor din sistemul public să doneze 2% din impozitul pe venit pentru realizarea statuii. Suntem curioşi care va fi poziţia faţă de această problemă a noii administraţii locale.

  Sătmărenii au obligaţia morală de a repune acest monument acolo unde îi este locul, aşa că cei care doresc să facă donaţii pentru reconstrucţia monumentului pot să o facă în contul: Asociaţia ”Tempora”. Cont:O34BTRLRONCRT00F8409802 cu specificarea: Pentru Statuia Eroului Necunoscut.

  Nicolae Ghişan

  statuie3  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img