More

    150 de ani de la fondarea Casei Regale a României

    regele-carol-i

    Recent, principele Radu a vizitat oraşul Dusseldorf din landul Renania de Nord Westfalia, unde s-a celebrat un secol şi jumătate de la fondarea Casei Regale a României. În acest context, o nouă citadelă europeană, după Madrid, Londra şi Domeniul Regal de la Balcic, a fost gazda, pe parcursul a trei zile, unor evenimente publice marcând venirea în România a Principelui Suveran Carol I şi promulgarea Constituţiei din 1866.

    Evenimentele au fost organizate, la iniţiativa Liviei Grama-Medilanski, de către Asociaţia culturală româno-germană Atheneum, de Primăria din Dusseldorf, de Muzeul Goethe şi de alte organizaţii din Germania şi România. Principele Radu s-a întâlnit în capitala Renaniei de Nord-Westfalia cu reprezentanţi ai autorităţilor politice, cu oameni de artă, oameni de afaceri, membri ai Corpului Diplomatic şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, Republica Moldova şi Germania.

    Prezenţi la Dusseldorf corespondenţii Gazetei de Nord-Vest au consemnat de-a lungul celor trei zile de sărbătoare, printre altele, prima parte a galei găzduite de Sala de concerte Robert Schumann şi susţinută de solişti români ai Operei de Stat din Dusseldorf şi Orchestra de Cameră din Timişoara, dirijată de peter Ochanikzky. Apoi, Camerata Regală a interpretat Octetul de Felix Mendelssohn Bartholdy, iar în deschidere o lucrare în memoria Reginei Ana a României şi a invitat audienţa să păstreze un moment de reculegere.

    14281343_10154527654897422_1490635220_n

    Dar punctul culminant al zilelor de sărbătoare a fost reprezentat de seara românească, găzduită de spaţiul Bohler, în cea de a doua zi a manifestărilor. Alături de principele Radu s-au aflat Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin şi Radu Boroianu, consulul general al României la Bonn. Formaţia Trei parale a susţinut un concert de muzică veche românească. Alocuţiunea lui Emil Hurezeanu a fost răsplătită cu îndelungi aplauze de cei aproximativ 250 de cetăţeni germani de origine română, aflaţi în sală. În prezenţa lor a fost evocat faptul că Domnitorul Carol a ajuns în ţara sa de adopţie după o călătorie aventuroasă de la Sigmaringen până la Turnu-Severin. Vaporul cu care Suveranul călătorea a trecut de Porţile de Fier la 8 mai 1866, iar la ora 4 după-amiază Carol I a văzut drapelul românesc fluturând la Turnu-Severin. Princepele Suveran a intrat în capitala ţării la 10 mai 1866, a primit cheile oraşului Bucureşti, a depus jurământul de credinţă în faţa Adunării Constituante şi a fost proclamat Domnitor al Principatelor Române.

    Seara românească de la Dusseldorf s-a încheiat într-o atmosferă prietenească, cu sarmale tradiţionale şi vin bun din belşug.

    Au consemnat Traian Rusu şi Radu Hotinceanu

    Voicu D.Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE