De 10 ani spre nota 10!liceul-ortodox

Mare sărbătoare a fost ieri la Liceul Teologic Ortodox ”Nicolae Steinhardt” din municipiul Satu Mare. Preasfințitul Iustin Sigheteanul alături de un sobor de preoți a celebrat o măreață slujbă în foișorul din curtea liceului. Anul acesta liceul împlinește 10 ani de existență, motiv pentru care slujba a fost celebrată pentru a sărbători acești ani plini de rezultate excepționale, dar și pentru a binecuvânta noul an școlar.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj care a fost citit de un preot în timpul slujbei, mesaj în care anunță că anul 2016 este declarat ”An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, dar și cuvinte de încurajare. În continuare vă redăm o parte din mesajul acestuia:

“Într-o societate secularizată și globalizată, în care copiii și tinerii sunt îndemnați să gândească în termeni de succes material și ‘să se descurce individual’, este necesară intensificarea cooperării dintre Familie, Biserică și Şcoală, pentru a cultiva valorile perene ale persoanei dincolo de modelele efemere ale vremii, spre a dezvolta libertatea unită cu responsabilitatea și fericirea personală unită cu solidaritatea comunitară. Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 ‘An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox’ și ‘An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești’, care au unit bucuria credinței cu lumina culturii”

Înainte de împărtășanie, Preasfințitul Iustin Sigheteanul a rostit o rugăciune prin care a binecuvântat anul școlar 2016-2017, după care le-a adresat celor prezenți câteva cuvinte de suflet.

”Suntem la un nou început de an școlar, un an binecuvântat asupra căruia noi întotdeauna în școlile teologice cerem binecuvântarea lui Dumnezeu, ca lucrarea Lui binefăcătoare să dăruiască lumina cunoștinței, binecuvântarea râvnei celei sfinte și dorința de a progresa în tainele științelor exacte și în tainele credinței în Dumnezeu, pentru a ne forma integral. Școala pentru noi este școală pentru suflet, minte și trup, de aceea biserica nu este doar lăcaș de cult ci și academie și spital, loc de vindecare a bolilor trupești și sufletești. Liceul nostru teologic de la Satu Mare a împlinit 10 ani, un deceniu, iar eu am urmărit îndeaproape de la început și până astăzi evoluția școlii noastre. Școala de la Satu Mare, care a fost unică în peisajul românesc atunci când s-a înființat, a avut nevoie de protecția noastră pentru a ne arăta aprecierea și prețuirea pentru eforturile depuse ca să ajungem unde am ajuns. După 10 ani, am avut și avem performanță, am avut mulți olimpici, iar unii absolvenți au ajuns preoți chiar și peste hotare. Aici se pune accentul pe cultură și civilizație creștină, copiii învață să se roage, să își iubească părinții și pe Dumnezeu. E o tradiție ca a doua zi după deschiderea anului școlar să venim la Satu Mare și să dorim un an școlar binecuvântat tuturor”, a spus Preasfințitul Iustin Sigheteanul.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, toți cei prezenți s-au îndreptat către Filarmonica”Dinu Lipatti” unde s-a desfășurat activitatea cultural-artistică numită sugestiv ”De 10 ani spre nota 10”. Directorul școlii, preotul Gabriel Groza, a prezentat un scurt istoric al școlii urmat de un moment artistic susținut de cei mai mici elevi ai liceului. La final, oficialii liceului au înmânat diplome celor mai străluciți absolvenți și tuturor celor care le-au fost aproape în acești 10 ani. Gazeta de Nord-Vest a avut onoarea de a se număra printre cei premiați, cu mențiunea că acest cotidian este unul obiectiv și un bun colaborator. Pe această cale le mulțumim, din nou, reprezentanților bisericii și ai liceului.

Ioana Simion

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts