Gafa ambasadorului Hans KlemmPrimarul din Sfântu Gheorghe, Arpad Antal, a postat pe Facebook o fotografie în care apare alături de ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, ţinând în mână steagul Ţinutului Secuiesc. În fotografie, alături de primarul din Sfântu Gheorghe şi de ambasadorul SUA mai apar preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi episcopul reformat al Ardealului, Kato Bela.

De o vreme, steagul Ţinutului Secuiesc a fost afişat aievea sau imortalizat atât de des, ostentativ şi jignitor, încât pentru mulţi români, oameni politici sau cetăţeni obişnuiţi gestul s-a banalizat, pierzându-şi semnificaţiile.

„Hans Klemm n-a vrut să fie ostil românilor”, s-a repelat des în aceste zile şi, dacă este aşa, se poate că ambasadorul SUA la Bucureşti fie este un diplomat fără vocaţie, fie a fost păcălit, lăsându-se pozat cu steagul secuiesc în braţe. Cert este că Hans Klemm a izbutit fără să-şi dea seama să inflameze sensibilităţile naţionaliştilor români care au aflat că Antal Arpad a publicat şi un mesaj în limba maghiară iar ulterior a fost postată şi o precizare în limba română: „Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect a autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”.

Devine astfel limpede cine se află în spatele gafei lui Hans Klemm. Mai cu seamă că preşedintele UDMR s-a declarat surprins de reacţiile ironice sau acuzatoare pe care le-a avut de îndurat în naivitatea şi ignoranţa sa ambasadorul SUA în România.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts