More


  Grădinile suspendate ale sportului!

  - Advertisement -

  Aşa se făcea că lumea oraşelor din România epocii hulite, prin muncă serioasă, ajungea la manifestări morale ale omului, făcând cale pentru creşterea talentelor în toate ramurile de sport. Traseele logice ale devenirii sportivilor erau atât de fireşti, încât aveai impresia că nu puteau fi înlocuite. Pornind de la simplitate, mulţi tineri din Satu Mare şi-au asumat traseul înfrumuseţării lor, trecând prin tot felul de prefaceri unice, vâltorice şi maturizare.

  Cunosc tineri, foşti elevi ai mei sau jucători de fotbal la „Olimpia” de atunci (74-80), care au luat pieptiş toate prefacerile vremii şi au ajuns să fie căutaţi şi invidiaţi pentru rezultate. Dacă mă gândesc bine, cu legile de azi ale transferurilor şi cumpărărilor de jucători, rămâneam rapid fără echipă. Amintesc câţiva jucători pe care îi luau marile echipe ale lumii: Keizer, Both, Helvei, Bigan, Naom, Bathori I, Smarandache, Knoblau şi mulţi alţii. Ce lot valoros aveam atunci, ce echipă finalistă în Cupa României din 1979, ce stadion plin şi arhiplin la meciurile de Divizia „A”! Şi nimeni nu mai aminteşte de ei!

  Îmi aduc aminte, în locul celor care ar trebui să ţină o evidenţă a sportivilor care au făcut cinste judeţului şi ţării, că Marcela Moldovan (Zsak), fosta mea elevă, a fost campioană mondială la scrimă şi n-am auzit s-o fi băgat cineva în seamă, cel puţin cu un cuvânt de mulţumire! Păcat! Spuneam că nu ştim să apreciem valorile. Poate îi vom transmite felicitările după moarte! Noi suntem bucuroşi că avem conducători buni, dar se promovează unii pe alţii, uitând de adevăratele valori. Doamne, ce rezultate a avut Marcela Moldovan în vremurile în care scrima sătmăreană dădea valorile ţării! Au mai fost Palotaş Iosif şi Csipler Peter, acum antrenori în Germania.

  De ce oare există atâta indiferenţă la noi? Ce ne-a putut schimba atât de mult? De ce ne-am schimbat în rău şi nu în bine? Ce s-a întâmplat în ţara asta frumoasă şi bogată? Cred că, din păcate, a căzut pe mâna unor oameni care n-o iubesc! Cei mai buni ambasadori ai României nu sunt politicienii, ci oamenii de cultură, cei cu rezultate deosebite în sport! Aceştia sunt adevăraţii cetăţeni de Onoare ai Sătmarului! Aceştia au adus glorie României! Prin ei se vorbeşte laudativ de Satu Mare! Ei sunt mândria noastră! De căutăm în analele scrimei de aici, vom găsi nume demne de marele antrenor şi om – Csipler! L-am cunoscut bine şi sunt bucuros că am fost apropiaţi şi în gândire şi în fapte. Luptam cu şcolile şi ne zbăteam să poată pleca cei de la scrimă la competiţiile de peste graniţă. Cred că Marcela Moldovan rămâne Cetăţean de Onoare în sufletele sătmărenilor, atât de mândri de ea, în vremurile acelea!

  În oraşele cu sportivi mari, prin nume acordate străzilor noi, firme, centre de pregătire –ei, marii sportivi, rămân nemuritori! Ce-ar fi, stimaţi conducători aleşi, să vă treziţi la realitate şi să nu aşteptaţi să vă trezească mulţimea iubitoare de cultură şi sport! Că atâta le-a mai rămas în această ţară bulversată de nevoi şi griji! Cereţi celor care se ocupă de aceste resorturi să aibă o evidenţă a valorilor, a înaintaşilor şi a celor de acum! Cei obişnuiţi, de toate zilele suntem doar trecători pe acest pământ, dar valorile trebuie să persiste! Felicitări că aţi oferit titlul meritat Simonei Pop! Câtă bucurie în inimile sătmărenilor! Felicitări primarului şi Consiliului local pentru gândire şi faptă! Nu uitaţi că înaintaşii n-au murit şi sunt apţi pentru a primi laude pentru performanţele lor! Suntem un oraş cu tradiţii în sport şi cultură şi trebuie să ne mândrim cu valorile noastre. Alţii o fac fără a avea performanţele noastre! Presa vă ajută în aşa ceva, dar… începeţi!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img