More


  Ilie Sălceanu: scriitorul şi opera

  - Advertisement -

  Născut la 29 august 1946 în Orşova. A scris romane şi lucrări de publicistică. Editura „Dacia” i-a călăuzit paşii şi l-a însoţit mult şi apropiat toată perioada de creaţie. Ilie Sălceanu, autor a câtorva romane de excepţie, face parte din acea categorie de oameni, din ce în ce mai rari, care au crezut cu tărie în literatură, în cartea cea adevărată ce reprezintă pentru ei un obiect aproape sacru. Luciditatea lui Ilie Sălceanu creează recursuri de mare angajare în destinul existenţei, a naturii, a locurilor. Şi o face cu o duritate ce seamănă cu a diamantului. Setea de a reda locuri şi oameni cu puternice trăsături sufleteşti te face să crezi că poţi cuceri galaxii ale realului. De aceea şi-a întemeiat o sintaxă de lirism proprie.

  Am mai întâlnit un roman de dragoste, atât de puternic, la Cinghiz Aitmatov, intitulat „Djamilia”, însă realitatea pe care o retrăieşte Ilie Sălceanu în reuşitul roman de dragoste „Ada Kaleh” te transpune într-o frumoasă poveste de dragoste. Nu-s atât de mari şi feroce Porţile de fier încât să acopere istoria iubirii dintre un băiat şi o fată, atât de întâlnită pe acest pământ, o poveste transformată în pasiune, în nostalgie şi chiar în suferinţă. Este, printre altele o destăinuire despre insula Ada Kaleh, coborâtă în apele marelui lac, nelăsând în urmă decât amintiri de tot felul şi această frumoasă poveste de dragoste.

  Ilie Sălceanu devine şi rămâne un vizual prin tehnica scrisului şi prin raporturile cu lumea. L-am cunoscut când era tânăr, dar mi s-a părut mereu că avea în el şi prin tot ce scrie o stabilitate a lumii şi îţi dădea, parcă, o făgăduinţă a veşniciei. Şi toate pornite de acolo, din părţile Orşovei, a Porţilor de Fier, a Dunării, a peisajului ce nu l-a uitat niciodată.

  Medalionul cultural – In memoriam – din 29 august, ziua când ar fi împlinit Ilie Sălceanu vârsta rotundă de 70 de ani, mi-a oferit bucuria neuitării valorilor de lângă noi. Nu a uitării mele, că pe Ilie Sălceanu eu nu-l pot uita, pentru că el aduce o experienţă scriitoricească, cu o detaşare calmă, cu o relaxare care nu este expresia izolării, ci a delimitării unei identităţi dobândite prin acumulări răbdătoare. De aceea a avut succese peste tot unde a muncit! De aceea nu poate fi dat uitării! De aceea rămâne om al cetăţii, chiar de-şi iubea puternic locurile natale! N-a putut renunţa la ele şi scrierile lui i-au urmărit destinul, făcând corp comun cu el. Pentru mine, Ilie Sălceanu este un om, este un scriitor şi apoi urmează celelalte. Pentru Ilie Sălceanu viaţa a fost înţeleasă deplin, ştiind bine ce se întâmplă cu noi. Sunt întrebări la care pot răspunde doar scriitorii, chiar dacă nu le dau direct. Ilie Sălceanu are bine însuşite lecţiile de estetică ale generaţiei lui Nichita Stănescu, văzându-o în ideile romanelor, în sugestii pilduitoare, încât Ilie devine un volum de talent şi cultură care-l distinge şi-l identifică, ridicând proza judeţului şi ţării.

  Cărţile lui sunt esenţiale în biografia sa literară, fiind căutătorul sufletului plin de puritate în periplul dinspre ieri spre finalul de lumi, cu multe răni nevindecate ale destinului său.

  La Medalionul cultural s-a vorbit frumos despre scriitor şi opera sa.

  M-au impresionat cuvintele de aducere aminte ale lui Dumitru Păcuraru, care-l cunoaşte bine… chiar foarte bine!

  A scos în evidenţă pe publicistul treaz, consecvent, care ştie să anunţe calea binelui, să prevadă convulsia răului imprimind o direcţie în scrierea sa!

  Alexandru Zotta, Viorel Câmpeanu, Ioan Nistor, George Vulturescu, Liviu Marta, Aurel Pop, Robert Laszlo au vorbit despre omul Ilie Sălceanu şi despre opera sa.

  Important este că instituţiile judeţului încep să înţeleagă faptul că aprecierile valorilor culturii şi sportului trebuie făcute atunci când îşi au rostul.

  Oricum, activitatea „… In memoriam – Ilie Sălceanu” este o dovadă că ştim să-i apreciem pe cei valoroşi. Ce trăiri sufleteşti au avut cei din familia lui Ilie Sălceanu! Să-i dea Dumnezeu linişte, acolo sus, în Pacea Sa!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare