Înmatriculări fără taxă pe bandă rulantă la Satu Mareinmatriculari

Sătmărenii au acum posibilitatea de a-și înmatricula mașinile fără să mai fie nevoiți să plătească taxa auto. Instanțele de judecată din Satu Mare au dat zeci de astfel de sentințe. O parte dintre sătmărenii care au primit sentințe favorabile în acest sens și-au înmatriculat deja mașinile fără a mai plăti nimic în plus.

Sute de dosare în instanță
După celebrul caz Vasile Budișan, care a câștigat la Curtea Europeană de Justiție posibilitatea de a-și înmatricula mașina fără să mai plătească taxa auto, sătmărenii au apelat cu sutele la instanțele de judecată pentru a obține aceleași drepturi.

Potrivit celor afirmate de șeful Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Satu Mare, Cosmin Dorle, pe rolul instanțelor de judecată sunt în prezent peste 550 de dosare prin care sătmărenii cer să își înmatriculeze mașinile fără taxă, din care 280 au fost depuse doar în acest an.

Aproape o sută de dosare soluționate
Dintre acestea, au fost soluționate până în prezent circa 90 de dosare, iar în proporție de 95% în favoarea cetățeanului. Aproximativ 20 de sătmăreni care au câștigat acest drept și-au înmatriculat deja mașinile fără a plăti nicio taxă.

Dacă la începutul anului a fost un dosar soluționat în acest fel în luna ianuarie, iar altul în februarie, restul dosarelor cererilor au fost finalizate în lunile iunie, iulie, august și septembrie, mai ales după ce Comisia Europeană a declarat ilegală taxa auto din România.

Primele dosare în favoarea sătmărenilor au fost soluționate la Curtea de Apel Oradea, dar ulterior soluții de acest gen au dat și instanțele din Satu Mare.

Ce trebuie făcut?
Sătmărenii care vor să-și înmatriculeze mașinile fără taxă trebuie să solicite acest lucru Serviciului de Înmatriculări Auto de pe lângă Prefectura Satu Mare. De aici vor primi, foarte probabil, un răspuns că acest lucru nu poate fi făcut deoarece legislația românească prevede achitarea taxei de timbru.

În continuare, Serviciul de Înmatriculări Auto poate fi dat în judecată folosindu-se ca justificare recenta decizie a Comisiei Europene potrivit căreia taxa de timbru este ilegală. Potrivit prevederilor art. 110 par. 1 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene (fostul art. 90 par. l din Tratatul de instituire a Comunității Europene, ”Nici un stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre, impozite interne de orice natură, mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect produselor naționale similare”. În consecință, magistrații sătmăreni trebuie să-i dea solicitantului câștig de cauză. Cu decizia instanței, sătmăreanul își poate înmatricula mașina fără nicio taxă de timbru.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts