NEPI, lăsat la mâna proprietarilor de terenuri din zonămega-mall-satu-mare

Consilierii locali sătmăreni au acceptat, în cadrul ședinței de ieri, sumele de bani stabilite de un expert în ceea ce privește terenurile cerute în instanță înapoi de către foștii proprietari, ce se află în zona străzilor Digului și Dunării, exact unde NEPI ar fi vrut să construiască un mega-mall. Suma pe care Primăria Satu Mare o va primi în schimbul acestor terenuri este de peste 440 de mii de euro.

Istoricul terenurilor
Doi cetățeni, foști proprietari ai unei suprafețe de teren de 7.534 mp din zona străzilor Dunării și Digului, exact unde voiau cei de la NEPI să construiască un mega-mall, își cer terenurile înapoi în instanță.

Cei doi au fost expropriați în 1999 de Primăria Satu Mare pe când se urmărea construirea în zonă a unei săli polivalente. Cum pe terenurile respective nu s-a construit nimic de atunci, cei doi sătmăreni au apelat la instanță pentru a-și recupera terenurile. Primăria Satu Mare a angajat un expert tehnic care a evaluat acele terenuri la circa 444.500 de euro, bani pe care cei doi cetățeni ar trebui să îi achite municipalității pentru a intra în posesia acelor terenuri. Evaluarea făcută a fost aprobată în cadrul ședinței de ieri a Consiliului Local Satu Mare. Practic, dacă își primesc terenurile înapoi, proprietarii trebuie să plătească valoarea de piață a terenurilor, din moment ce au fost expropriați.

Primarul Gabor Kereskenyi a precizat, în cadrul ședinței de ieri, că în afară de cele două procese, pe rolul instanței se mai află încă unul, având același obiect de activitate. În total, ar fi vorba despre 1,2 hectare.

NEPI se restrânge
Cum situația juridică a terenurilor nu a fost clară, cei de la NEPI s-au reorientat. Se pare că ei au cumpărate în zonă circa 4,5 ha de teren și urmează să mai fie achiziționate. Dar, cu toate acestea, s-a decis restrângerea mega-mall-ulului. Conform ultimelor planuri prezentate de NEPI cu investiția de la Satu Mare, suprafața pe care se va construi s-a redus de la 27.900 mp, cât era prevăzut inițial, la 17.000 de mp. Primarul Kereskenyi Gabor a arătat că reprezentanții NEPI vor veni azi la Satu Mare, ocazie cu care vor fi purtate discuții în ceea ce privește investiția lor. Edilul șef a mai precizat că NEPI nu a renunțat la investiția de la Satu Mare dar că urmează să afle mai multe detalii după discuția pe care o va avea astăzi cu reprezentanții investitorului.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts