Prima monografie a satului Gelu, lansată de preotul Viorel Pașcagelu

Satul Gelu s-a aflat ieri în sărbătoare, prilejuită de lansarea primei monografii a localității, lucrare scrisă de preotul Viorel Pașca, fiu al satului. Lansarea a avut loc chiar în localitatea Gelu, lângă bustul lui Avram Iancu, în prezența locuitorilor, a fiilor satului, dar și a multor prieteni de-ai moților care locuiesc aici.

Parastasul pentru ”Crăișorul Munților”
Sărbătoarea de la Gelu a început încă de dimineață, cu slujba din biserică, după care, chiar în fața bustului lui Avram Iancu din localitate, un sobor de preoți, printre care autorul lucrării, Viorel Pașca, dar și preotul paroh, Marius Bota, au ridicat un parastas pentru Crăișorul Munților.

A urmat apoi festivitatea de lansare a Monografiei Satului Gelu, care s-a desfășurat chiar în curtea căminului cultural din localitate. Printre invitații de excepție la acest eveniment pot fi amintiți președintele de onoare al Societății Cultural Patriotice ”Avram Iancu”, Ioan Bâtea, fostul prefect al județului Satu Mare, Eugeniu Avram, fostul viceprimar al municipiului Satu Mare, Radu Roca, dar și primarul comunei Terebești, Mariana Avorniciții, fostul consilier județean Vasile Pașca, dar și actualul consilier județean Nicolae Avorniciții, precum și directorul Muzeului Județean, Felician Pop.

Inițiativă apreciată
Toți cei care au luat cuvântul au apreciat inițiativa preotului Viorel Pașca, acesta l-a avut ca ajutor de nădejde pe preotul paroh, Marius Bota, prezent de asemenea la eveniment, pentru a scrie această primă monografie a satului Gelu, o colonie în marea sa majoritate constituită din moți veniți din Munții Apuseni, dar și din coloniști din Maramureș, înființată în 1925, la scurt timp după Unirea din 1918. Cuvinte frumoase la adresa autorului, dar și a creației sale, au mai spus și realizatorii TV, profesorul Teodor Curpaș și Dumitru Țimerman. În monografie, sunt cuprinse toate evenimentele importante desfășurate de la înființarea satului Gelu și până în prezent. De asemenea, mai sunt prezentate personalitățile acestui sat, fiecare colonist, dar și fiecare casă din sat. Cei interesați pot achiziționa monografia din sat.

Ioana Simion

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts