More


  Profesioniștii contabili… la o dublă aniversare

  - Advertisement -

  Profesioniștii contabili din România – contabili, contabili autorizați, experți contabili, directori economici…- vor sărbători pe 21 septembrie Ziua Contabilului și împlinirea a 95 de ani de la înființarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați (CECCAR) din România. Fără această profesie liberală, societățile comerciale ar fi „văduvite”, iar oamenii de afaceri nu ar putea avea controlul lucid al încasărilor și cheltuielilor dintr-o firmă, dar mai ales care sunt tendințele existente în economia de piață. Un profesionist contabil știe să vegheze asupra firmei unde lucrează, iar prin intermediul CECCAR ei au posibilitatea să-și reactualizeze periodic cunoștințele din domeniul contabilității sau chiar să-și clarifice anumite nelămuriri în ceea ce privește aplicarea noilor reglementări sau amendamente juridice contabile. Reactualizările codului fiscal sunt necesare în vederea armonizării legislației noastre cu cerințele economice specifice Uniunii Europene, dar și pentru reducerea evaziunii fiscale. Trăim într-o economie de piață tânără și trebuie să ne construim din mers un sistem contabil eficient.

  Unul dintre dezideratele profesioniștilor contabili, membrii ai CECCAR, este acela de simplificare a sistemului contabil din România. E nevoie de un sistem contabil mai pragmatic, așa cum se întâmplă în țările dezvolate din punct de vedere economic. În acest fel, ar fi eliminată și birocrația, care atârnă greu pe umerii profesioniștilor contabili. Nu mai departe, este adevărat că în ultima perioadă de timp s-a pus un accent deosebit pe crearea unor programe contabile eficiente, care au descongestionat munca profesioniștilor contabili. Sunt pași importanți în modernizarea sistemului contabil din România.

  Profesioniștii contabili au un aliat important în CECCAR. De ce ? Membrii acestei instituții din România au posibilitatea să-și expună nemulțumirile, dar și soluțiile pe care le întrevăd pentru ca sistemul contabil din țara noastră să fie cât mai bine ancorat în realitățile pe care le trăiesc profesioniștii contabili. Ulterior, ideile profesioniștilor contabili sunt difuzate direct la Minister, de CECCAR. Nu mai departe, viitorii deputați, actualii candidați, ar trebui să stea de vorbă și cu profesioniștii contabili pentru a-și nota în agenda lor, încă de pe acum, toate problemele cu care aceștia se confruntă pe tărâmul contabilității. În acest fel, ei vor avea teme importante de dezbătut în Camera Deputaților prin inițierea unor proiecte de hotărâri, legi… Cred că România este interesată să aibă și Întreprinderi Mici și Mijlocii prospere și nu numai coloși economici. ” Pic cu pic se face mărăgic ! „, aș zice, la buget… – spune o zicală din popor. Profesioniștii contabili vă vor spune și despre presiunea fiscală existentă, care nu le prea dă posibilitatea firmelor mici să facă investiții pentru a se dezvolta și, desigur, pentru a prospera… știți, dumneavoastră, foarte bine, ce și cum e…

  O altă problemă cu care se confruntă profesioniștii contabili din România este aceea a negocierii salariilor reale pentru munca depusă în domeniul contabilității. În urmă cu câțiva ani, CECCAR a publicat niște tarife orientative legate de normarea muncii profesioniștilor contabili, dar CINEVA în loc să găsească soluții pentru rezolvarea acestei probleme s-a apucat să dea în judecată această instituție, care a venit cu soluții pertinente specifice economiei de piață. Nimeni nu a luat în considerare și n-a sancționat faptul că negoicierile cu profesioniștii contabili se poartă în felul următor: “ Eu îți dau 100 de lei pentru contabilitate, dacă-ți convine bine, dacă nu îmi găsesc pe altcineva ! “. Unde e negocierea, fraților ! Oare, n-ar trebui elaborată o lege a negocierii ? Păi, ce facem ! Ne întoarcem la dictatura personală și la umilință… ? Dincolo de toate aceste aspecte și altele, pe care ar trebui să le treacă în agenda lor viitorii deputați, sau, dacă vreți parlamentari, e nevoie de o analiză atentă a vieții profesioniștilor contabili. E nevoie de o receptivitate acută… la problemele cu care se confruntă acești oameni, care nu doresc răul firmei sau agenților economici. Ei doresc să fie respectați și remunerați după volumul de muncă și responsablitatea pe care o au în domeniul contabilității…

  Sigur, problemele sunt multe în sistemul contabil, dar nu ne rămâne decât să le urăm un sincer LA MULȚI ANI ! profesionștilor contabili din Satu Mare și din România. Multă putere de muncă, răbdare în fața prostiei sau incompetenței unora și, să sperăm, că încet-încet sistemul contabil din România va fi regândit în mod eficient, iar profesioniștii contabili vor fi cu adevărat recompensați pentru munca lor și implicit respectați.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img