More

    Profesioniştii contabili sătmăreni şi-au sărbătorit ziua, dar şi împlinirea a 95 de ani de la înfiinţarea CECCAR în România

    ceccar6

    De ce-şi sărbătoresc profesioniştii contabili Ziua în data de 21 septembrie ?
    La Conferinţa Naţională a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din Romănia ( CECCAR ), din septembrie 2004 a fost aprobată propunerea ca în 21 septembrie să fie sărbătorită Ziua Naţională a Contabilului Român. Aşadar, prima ediţie a Zilei Contabilului a fost sărbătorită în septembrie 2005. Iată motivul pentru care reprezentanţii CECCAR au ales ziua de 21 septembrie. În această zi este echinocţiul dintre vară şi toamnă, când ziua este egală cu noaptea. Ziua de 21 septembrie este marcată de începutul zodiei Balanţa, iar unul dintre instrumentele profesiei contabile este bilanţul, aflat permanent în echilibru, între activ şi pasiv. Ziua Naţională a Contabilului Român este sărbătorită de către toţi profesioniştii contabili din România, indiferent de calitatea pe care o au: experţi contabili, contabili autorizaţi, directori economici, contabili şefi, şefi de Servicii financiar-contabile sau contabili angajaţi în diferite ramuri ale economiei. Ziua Naţională a Contabilului Român este sărbătorită în România prin: manifestări cultural-ştiinţifice, întâlniri social-profesionale, simpozioane, mese rotunde etc., organizate sub patronajul Filialelor CECCAR existente la nivel teritorial, cu scopul promovării imaginii, intereselor şi rolului contabilului într-o economie de piaţă concurenţială.

    Profesioniştii contabili sătmăreni şi-au sărbătorit Ziua într-o atmosferă distinsă şi destinsă…

    Într-un local din Satu Mare, profesioniştii contabili sătmăreni s-au reunit pentru a sărbători Ziua Naţională a Contabilului Român – ediția a XII-a, împlinirea a 95 de ani de la înfiinţarea CECCAR și 90 de ani de la recunoașterea international a acestei instituții de maxima importanță pentru echilibrul economiei românești . La această sărbătoare, organizată de Rodica Grădinar – director executiv, Maria Andor – preşedinte şi colegii de la CEECAR – Filiala Satu Mare, au participat: o parte din profesioniştii contabili sătmăreni, oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţii mediului de afaceri, ai presei sătmărene și personalități marcante ale unor instituții publice. Maria Andor – noul președinte al CECCAR Satu Mare a dat citire mesajului președintelui CECCAR și al membrilor Consiliului Supeiror, după care a vorbit despre realizările Filialei Județene a CECCAR Satu Mare.

    Mesajul Președintelui CECCAR și al membrilor Consiliului Superior
    “Dragi colegi ! Sărbătorim, astăzi, profesia de contabil, o profesie cu tradiție, a cărei reprezentare îi revine Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România – CECCAR. În atmosfera specifică unei aniversări cu atât de bogate semnificaţii, președintele CECCAR, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, împreună cu membrii Consiliului Superior, vă adresează tuturor celor care practicați această frumoasă şi importantă profesie sincere felicitări și succes în viitor. În anul 1921, Legea de înfiinţare a Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili din România, ca organism profesional independent, a fost promulgată de însuși Regele Ferdinand I. După numai 10 ani de existență a Corpului, în anul 1931 România a fost gazda celui de-al VII-lea Congres Internaţional de Contabilitate, organizat simultan cu al V-lea Congres al Corpului de Contabili Autorizaţi şi Experţi Contabili din România, preşedinte de onoare al comitetului de organizare fiind marele istoric, profesorul universitar Nicolae Iorga – în acea vreme, preşedintele Consiliului de Miniştri. Pe temelia tradițiilor și a prezentului, privim cu optimism spre viitorul profesiei contabile și al profesioniștilor contabili membri ai CECCAR, adică cei care dețin competențe profesionale și digitale potrivite furnizării de servicii într-o economie globală și din ce în ce mai digitală, în care datele și informațiile sunt disponibile în timp real. Aceasta înseamnă că profesia are, înainte de toate, oportunitatea de a se reinventa în economia digitală – pentru firmele și practicile profesionistului contabil, de a se transforma, iar în raport cu clienții, trecerea de la a fi concentrat pe conformare către a deveni creatori de servicii de înaltă valoare. Astfel, profesionistul contabil, fructificând avantajul relației privilegiate cu antreprenorii/managerii, în viitor trebuie să joace rolul de consilier, confident, analist, facilitator și educator pentru clienții săi. Totodată, împlinirea a 95 de ani de la înfiinţarea Corpului este pentru noi, toţi cei care practicăm această profesie, un prilej de bucurie, de legitimă mândrie, precum și un moment de cinstire a celor care au asigurat unitatea şi au dat puterea şi resursele necesare dezvoltării contabilităţii şi a CECCAR în România. La mulți ani! “

    Consiliul Superior al CECCAR
    După citirea mesajului președintelui CECCAR personalitățile prezente au vorbit despre profesia contabilă, despre responsabilitățile pe care le au profesioniștii contabili, care se confruntă în permanență cu modificările codului fiscal. Alți invitați au vorbit despre necesitatea încurajării tinerilor, care doresc să profeseze în domeniul contabilității.

    TOPUL FIRMELOR MEMBRE CECCAR 2016
    Într-un cadru festiv emoţionant, a urmat Topul local al celor mai bune societăţi membre CECCAR. Înmânarea premiilor realizată de Rodica Grădinar – director executive al CECCAR Satu Mare. Premiul special al anului 2016 – locul I – a fost atribuit SC CONTEX BUSINESS SRL – Filiala Satu Mare. Pe locul II s-a situat ASTEFIN SOLUTIONS SRL Satu Mare, iar locul III a fost ocupat de: MULTIEXPERT SRL Satu Mare şi ECTEDO SRL Satu Mare. În topul firmelor 2016 s-au înscris şi două societăţi comerciale, care au fost premiate 3 ani consecutiv, care au primit câte o plachetă: MT CONTEX SRL Satu Mare şi INTEGRATED ADVISORY SERVICES SRL Satu Mare.

    Pentru merite deosebite, au fost acordate plachete aniversare, cu inscripţia 95 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA CECCAR, următorilor profesionişti contabili: TODOSICIUC IOAN – primul preşedinte al Filialei CECCAR Satu Mare, VIDA IULIANA – primul secretar al Filialei şi lui ESZTINKA PAUL – Expert contabil de onoare, cu o veche experienţă profesională. Toți cei trei veterani ai contabilității sătmărene au vorbit despre etapele istorice premergătoare înființării la Satu Mare a CECCAR.

    Se spune că: „ Profesia contabilă a fost, este şi va fi pusă în slujba interesului public, spre binele public “. Aceste cuvinte nu sunt o lozincă, în viziunea profesioniştilor contabili, ele sunt o realitate pe care o trăiesc zi de zi. În acest sens, se impune în mod imperativ să se intensifice acţiunile în vederea asigurării unei ample vizibilităţi a profesiei contabile şi asigurării unei percepţii corecte a acesteia de către utilizatorii, beneficiarii informaţiilor furnizate de profesionistul contabil.

    Cei interesați vor putea urmări înregistrarea Zilei Contabilului Român de la Satu Mare, în seara zilei de vineri, 23 septembrie, de la ora 20.45, la emisiunea INCURSIUNE ÎN COTIDIAN difuzată pe postul de televiziune NORD VEST TV Satu Mare. La mulți ani tuturor truditorilor de pe tărâmul contabilității.
    Dumitru Timerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE