More


  Sărbătoare multiplă la Gelu!

  - Advertisement -

  Duminică, 4 septembrie, biserica din Gelu s-a dovedit atât de mică, deşi este una mare şi primitoare. Nu ştiam exact ce se întâmplă, dar mi-am dat seama că acolo, în Gelu, se întâmplă ceva deosebit. Un sobor de 4 preoţi s-au întrecut, încât au realizat o frumoasă Sf. Liturghie, cu un cuvânt de învăţătură ce a lăsat în sufletele credincioşilor semne de întrebare şi îndemnuri de a fi mai buni!

  Atunci, în 4 sept. s-au împlinit 39 de ani de la căsătoria preotului Viorel Paşca cu preoteasa Florica, şi le dorim sănătate şi mulţi ani fericiţi! M-a impresionat prezenţa multor oameni cunoscuţi: ex-prefectul Eugeniu Avram, Vasile Paşca, Radu Roca, Gh. Mărieş, Aurel Pereş, Gh. Ardelean, Otto Golban, primari, consilieri de tot felul, credincioşi din parohia preotului Viorel Paşca, fii ai satului Gelu, sătenii ce trăiesc acolo.

  La ieşirea din biserică s-au adunat credincioşii în jurul bustului îngrijit al lui Avram Iancu, unde s-a ţinut o frumoasă slujbă de pomenire, cu mulţi oameni îmbrăcaţi în frumoase costume populare româneşti. S-au recitat poezii despre A. Iancu, s-au cântat cântece dedicate acestuia. Remarc grupul numeros al copiilor, care au realizat un minunat program artistic. În faţa Căminului Cultural, mulţimea, într-o ordine de invidiat a participat la lansarea „Monografiei satului Gelu” realizată de preotul Viorel Paşca, fiu al satului.

  Frumoasă festivitate, cu participarea a sute de oameni veniţi de pretutindeni. Mulţi în costume populare româneşti, în costum şi cravată, în haine preoţeşti sau, pur şi simplu, părtaşi la un act de cultură meritat de cei din Gelu.

  Am vorbit frumos despre omul Viorel Paşca, despre scriitorul Viorel Paşca, despre preotul şi fiul satului Viorel Paşca.

  Cuvinte de laudă au fost adresate de Felician Pop – dir. Muzeului Judeţean, poet şi scriitor, care şi-a arătat mulţumirea faţă de cei care realizează astfel de monografii. Frumos a vorbit primăriţa Avorniciţi, mândră că pe raza comunei Terebeşti sunt astfel de iniţiative. Cuvinte alese au venit din partea d-ului dr. Eugeniu Avram, de aprecieri şi mulţumiri pentru o reuşită atât de necesară, realizată de inimosul preot Viorel Paşca. Este un exemplu şi un îndemn pentru a se realiza „cartea localităţii” atât de utilă pentru toţi. Au rostit cuvinte de apreciere Dumitru Ţimerman, preotul Cristian Silaghi şi procurorul Bâtea.

  Frumoase aprecieri au venit din partea d-ului Radu Roca, omul care cunoaşte multe lucruri prezentate în monografie, cu date aduse la zi!

  Cuvântul din final al autorului, a fost unul de mulţumire pentru toţi care l-au ajutat în realizarea monografiei satului Gelu, sat de care este legat sufleteşte.

  Iată că, în localitatea Gelu se trăieşte se evocă, se sărbătoreşte eveniment după eveniment, iar comuna Terebeşti cunoaşte o înflorire chiar de invidiat. Lucruri noi în biserici, noutăţi în şcoala de acolo, în primărie! O duminică de neuitat! NV TV a trecut totul pe pelicula neuitării!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare