More


  Amendă colosală pentru un abator din județul Satu Mare

  =

  amenda-colosala-abator

  Un abator din județul Satu Mare, care funcționează pe lângă o fermă de creștere a animalelor, a fost sancționat cu o amendă record de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. Este vorba despre un abator din Corund, care, pentru încălcarea normelor sanitare veterinare privind condițiile de distrugere sau neutralizare a cadavrelor de animale sau a altor deșeuri animale, a fost penalizat cu o amendă în valoare de 12.000 lei.

  Resturi de animale îngropate
  Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuța, a precizat că, în loc să solicite serviciile unei firme de ecarisaj autorizate pentru județul Satu Mare, conducerea abatorului a decis ca resturile rămase în urma sacrificării animalelor și procesării cărnii să fie îngropate undeva la marginea localității. Acest lucru a fost văzut de unii localnici care au solicitat intervenția autorităților. ”În prima fază am crezut că este vorba despre cadavre de animale moarte, dar am descoperit doar resturi de la abator. Este o practică ilegală, mai ales că nici nu ne-au notificat, din această cauză primind o amendă atât de substanțială”, a mai adăugat Nicolae Dumuța.

  Este pentru a doua oară când se întâmplă acest lucru în județul Satu Mare în acest an. În luna mai, inspectorii DSVSA au mai găsit o groapă comună, în care au fost aruncate mai multe cadavre undeva în apropiere de comuna Terebești. Fermierul a fost depistat și cu ajutorul polițiștilor și a fost amendat cu 2.400 de lei. Inspectorii DSVSA vor intensifica aceste controale în preajma sărbătorilor de iarnă cu atât mai mult cu cât acum există riscul de a mai apărea astfel de cazuri în județ.

  Alte amenzi DSVSA
  De asemenea, în cursul acestei săptămâni, inspectorii DSVSA au mai aplicat unui magazin din Turț o amendă de 1.200 de lei pentru comercializarea produselor alimentare neetichetate potrivit legislației sanitare veterinare în vigoare, iar un crescător particular din Dindești a fost amendat cu 600 de lei pentru vânzarea de bovine, fără documentele prevăzute de legislația sanitară în vigoare. În total cuantumul amenzilor aplicate de inspectorii DSVSA se ridică la 13.800 de lei.

  Totodată, în urma acțiunilor de control, au fost supuse sechestrului/ reținerii oficiale și incinerate într-un incineratoriu autorizat sanitar veterinar cantitatea de 160,3 kg carne și produse alimentare, în valoare totală de 2.739 lei. Acestea sunt produse de contrabandă aduse din Ucraina.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img