More


  Geniul creator al colonelului Vasile Rus!

  - Advertisement -

  La oricare ceas din 24, dacă mă gândesc la un om ce impune respect pentru tot ce a făcut și realizat într-o viață lungă, cu urcușuri și cu destule coborâșuri, acela rămâne col. Vasile Rus, scriitor desăvârșit, stabilit în localitatea Roșiori, pe care o iubește atât de mult. I-aș oferi, în orice moment, cel mai frumos buchet de sentimente și gânduri de prețuire pe care sufletele multe le-au rodit în anii de când ne este prieten, frate, model și bun sfătuitor.

  Un lucru este cert: col. Vasile Rus a slujit și slujește cauza neamului românesc fiind pavăză sfântă iubirii de țară, de semeni!

  Și-a descoperit mereu conștiința de sine și puterea să-și interogheze sufletul! Și a rămas același, plin de dăruire.

  I-am citit carte după carte, găsind parcă o binecuvântare dumnezeiască, abordând probleme diverse, dar una centrală: țara, neamul, imnul, tricolorul și slujirea cu dăruire în armata pe care a prețuit-o de când se știe. Una sau alta dintre multele cărți apărute sunt impuse în funcție de claritate și relevanța lor, de mesajul acestora pentru destinatarii lor.

  La Vasile Rus termenul „pace” înseamnă foarte mult, în afară de calm – ca o luntre ce plutește pe apa liniștită, de armonie – ca un cântec cu note armonizate sau absența conflictelor, pacea dintre oameni, știind că fiecare dintre noi are o personalitate, că oamenii se deranjează, că au experiențe, gusturi, convingeri și puncte de vedere diferite. Știe bine că unii nu sunt de acord cu alții, se critică reciproc ajungând la conflicte. Toate acestea sunt cunoscute de col. Vasile Rus și apar, printre rânduri, exprimate fin, conform convingerilor sale sănătoase, a concepției față de lume și viață. Toată activitatea sa poate fi numită educație adevărată făcută armatei din atâtea județe, cunoscută atunci sub numele de „Armata a patra”, cu centrul la Cluj. A făcut această educație ani în șir, la Centrul Militar, perioadă despre care prietenul meu Gheorghe Iacob povestește atât de frumos (el lucrând atunci acolo). Poate cel mai frumos portret al col. Vasile Rus, de atunci și până azi, îl poate face Gheorghe Iacob, prezentându-l ca pe un adevărat model de ofițer pentru toți din județ.

  Eu îl știu bine, chiar foarte bine, pe col. Vasile Rus ca autor de cărți, ca fondator al Asociației Scriitorilor din Satu Mare, ca om trecut prin viața militară, devenindu-i frumoasă carieră, ca om care are dreptul, la zile festive, să vorbească despre armata țării. El nu vorbește doar, ci trăiește aievea cele mai însemnate momente din istoria țării, momente care sunt prezentate fals în manuale sau ocolite. Păcat că nu se dă importanța cuvenită unui om atât de valoros pe care, să ne bucurăm, îl avem printre noi. Și-a transformat casa din Roșiori în muzeu! Și ce muzeu ar fi, dacă s-ar pune la punct într-o ordine științifică, după legi impuse unui astfel de așezământ, încât scriitorii județului, cultura în general, să fie cunoscută de la mic la mare și să ne mândrim cu ea, că avem cu ce! Vin străini de județ și vorbesc despre muzeul din Roșiori, la fel ca și muzeul din Craidorolț!

  Mulțumesc d-nului col. Vasile Rus că mereu mi-a îngăduit să-l descopăr prin multele cărți tipărite, prin neobosita preocupare pentru îmbogățirea patrimoniului cultural al județului nostru, prin participările la multele manifestări culturale, concursuri și spectacole omagiale și prin alocuțiunile rostite, legate de istoria armatei române și de copii.
  Mă folosesc de acest prilej, scriind despre col. Vasile Rus, ca să le amintesc sătmărenilor și să le fac cunoscut românilor de pretutindeni că acest om a dăruit istoriei noastre, culturii noastre, volume – adevărate epopei, documente de referință despre eroismul ostașilor români în atâtea lupte purtate. Pentru toate aceste considerente, mă simt onorat că m-a acceptat de colaborator în ale culturii județului. Aveți atâția ani dăruiți adevărului și culturii românești și îngăduiți-mi să vă doresc multă sănătate și scrieri spornice în folosul națiunii române!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img