More


  În Sătmar se poate petrece oricând o tragedie ca și la Colectiv

  =

  discoteci-satu-mare

  Situația pe care pompierii au găsit-o în cluburile și discotecile din Satu Mare este cel puțin îngrijorătoare și ne poate duce cu gândul că oricând se poate întâmpla o tragedie precum cea din clubul Colectiv din Capitală. În urma controalelor efectuate, pompierii au amendat aproape toate discotecile și barurile verificate.

  Controale inopinate, noaptea
  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare desfăşoară, permanent, activităţi orientate spre siguranţa cetăţeanului, pe cele două componente specifice, prevenirea situaţiilor de urgenţă şi gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viaţa semenilor sau bunurile acestora.

  În scopul prevenirii unor evenimente nedorite, în cursul acestei luni inspectorii de prevenire sătmăreni au derulat, în baza dispoziţiei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, o serie de acţiuni inopinate de verificare la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi şi discoteci.

  La aceste activităţi în teren, derulate cu precădere pe timpul nopții, după ora 23.00, au fost angrenaţi, alături de pompieri (inspectori de prevenire şi personal din subunităţile de intervenţie) şi reprezentanţi ai inspectoratului de poliţie şi de jandarmi.

  Nereguli și amenzi
  Astfel, timp de două zile s-au executat 12 controale la operatori economici din categoria cluburi şi discoteci, unde au fost constatate 67 deficienţe, dintre care 14 au fost înlăturate pe timpul verificărilor. În urma acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 53 sancţiuni contravenţionale (42 avertismente şi 11 amenzi), în cuantum de 11.500 lei.

  Principalele nereguli identificate în teren au constat în: exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni/improvizaţii, neobţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, nefuncţionarea iluminatului de securitate pentru marcarea căilor de evacuare, neactualizarea/neelaborarea actelor de autoritate şi evidenţelor specifice de apărare împotriva incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, blocarea/reducerea gabaritului căilor de evacuare, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafişarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neorganizarea intervenţiei la locul de muncă, precum şi neîntocmirea/neactualizarea planului de intervenţie la incendiu.

  Recomandări ISU
  Având în vedere faptul că perioada următoare se caracterizează printr-un aflux mare de persoane care aleg să-şi petreacă timpul liber în astfel de locaţii, ISU “Someş” Satu Mare recomandă administratorilor/proprietarilor acestor categorii de obiective să respecte numărul maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia in vigoare, pentru aceste categorii de construcţii, să solicite sprijin pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate de incendiu și să se preocupe sporit pentru solicitarea acestui act administrativ care să asigure securitatea beneficiarilor.

  ”Activitatea pompierilor salvatori se derulează în sprijinul şi pentru cetăţean, iar obiectivele prioritare ale instituţiei sunt orientate spre eficientizarea acţiunilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă. Preîntâmpinarea evenimentelor nedorite rămâne dezideratul comun ce poate fi realizat prin dezvoltarea culturii de securitate şi responsabilizarea fiecăruia dintre noi”, spun pompierii sătmăreni.

  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img