More


  Înfiinţaţi un Forum pe Internet al oamenilor de afaceri pentru viitorii parlamentari!

  - Advertisement -

  De-a lungul ultimilor ani, parlamentarii sătmăreni s-au întâlnit periodic cu oamenii de afaceri. Discuţiile au fost de fiecare dată directe, oamenii de afaceri sătmăreni şi-au expus multe din doleanţele lor, iar parlamentarii conştiincioşi au notat în agendă sesizările sau sugestiile vehiculate în cadrul acestor întâlniri cu administratori sau directori de firme. Un inconvenient al acestor întâlniri a fost consemnat la un moment dat în presa sătmăreană. La una din aceste întâlniri au participat mai mulţi oameni de afaceri, iar pe parcursul a trei ore au reuşit să vorbească doar patru oameni de afaceri din 15… câţi au fost prezenţi în sală. În timpul expunerilor, unii oameni de afaceri au intrat în foarte multe detalii şi au „monopolizat” discuţiile prin intervenţii logoreice fulminante.

  Într-o altă situaţie similară, dar de astă dată televizată, oamenii de afaceri şi-au expus problemele, dar şi soluţiile pe care le întrevăd, în prezenţa unor reprezentanţi ai unei instituţii sătmărene. Scopul acestei emisiuni televizare a fost acela de a sensibiliza parlamentarii şi pe reprezentanţii în teritoriu ai Guvernului României. Din nefericire, multe din problemele acestor oameni de afaceri sătmăreni au rămas nesoluţionate, deoarece era nevoie de amendarea unor legi sau iniţierea de proiecte de legi noi pentru armonizarea mediului de afaceri românesc.

  Alte încercări de a schimba ceva, venite din partea unor oameni de afaceri sătmăreni, s-au materializat în ultimii patru ani prin întâlniri cu mari personalităţi politice venite tocmai de la Bucureşti în urbea de pe Someş. Am întâlnit un om de afaceri sătmărean, care mi-a povestit precipitat că a participat la o astfel de întâlnire cu o mare personalitate venită în vizită la Satu Mare. Omul mi-a povestit că a fost deosebit de mulţumit, într-o primă fază, pentru că a reuşit să-i transmită oaspetelui politic bucureştean problemele de birocraţie cu care se confruntă în relaţiile sale cu anumite instituţii ale statului. A trecut o lună, două, trei…un an şi problema acestui om de afaceri nu a fost soluţionată.

  Dacă explorăm cu atenţie mediul de afaceri românesc aflăm şi alte faţete ale economiei de piaţă, care prin inconvenientele lor îi determină pe unii să se refugieze cu „frica în sân” în tenebrele economiei subterane, pentru a putea supravieţui pe tărâmul proprietăţii private. Se ştie foarte bine că presiunea fiscală este suportată cu greu de Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Am întâlnit astfel de supravieţuitori, mici întreprinzători particulari, care au destăinuit faptul că în momentul în care ar aplica toate prevederile legale…firma ar intra în faliment. Credeţi dv. că niciun economist sau analist economic nu a sugerat soluţii pentru a se legifera o relaxare fiscală menită să prevină evaziunea fiscală ?

  Acestea sunt doar câteva din argumentele menite să dea de gândit viitorilor parlamentari sătmăreni. Dacă noii aleşi vor medita la ideea înfiinţării la nivel naţional a unui Forum pe Internet al oamenilor de afaceri români, situaţiile prezentate în care s-au aflat oamenii de afaceri din judeţul Satu Mare şi din ţară, de-a lungul anilor, ar putea fi evitate. Fiecare om de afaceri, din orice domeniu al economiei de piaţă, şi-ar putea expune pe acest Forum de pe Internet problemele cu soluţiile aferente, iar viitorii parlamentari ar putea să le analizeze în tihnă, să le structureze, iar apoi să emită proiecte de legi sau amendamente pentru a regla din mers disfuncţionalităţile, care apar în mediul de afaceri românesc. Aceste opinii pot fi concentrate într-o „ scânteie” menită a declanşa materializarea acestei idei, care se regăseşte şi în viziunea unei Doamne, Eleanor Roosevelt: „ Minţile luminate discută idei; minţile mediocre discută evenimente; minţile mici discută oamenii”.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img