More


  Maria Petca Poptean – Privighetoarea Ţării Oaşului

  =

  maria-3

  Maria Petca Poptean este una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite soliste din întreaga regiune şi unul dintre principalii promotori ai culturii tradiţionale din Ţara Oaşului. Originară din Târşolţ, dar cu domiciliul în Satu Mare, proaspăt întoarsă dintr-un turneu de peste ocean, Maria Petca Poptean este una dintre cele mai îndrăgite artiste din judeţ şi unul dintre cei mai importanţi promotori ai culturii tradiţionale din Ţara Oaşului. Aceasta a fost felicitată de primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, primar care i-a mulţumit pentru implicare şi pentru ceea ce face pentru păstrarea şi promovarea culturii tradiţionale.

  Solistă vocal liber profesionist, Maria s-a născut în 2 ianuarie 1954 la Târşolţ, judeţul Satu Mare. Clasele primare le începe în comuna natală Târşolţ între anii 1960-1964, iar între 1965-1969 urmează cursurile Şcolii Generale clasele V-VIII în aceeaşi localitate. Îşi continuă liceul la Negreşti Oaş între anii 1969-1973, după care urmează cursuri de specialitate sub îndrumarea unor profesori de marcă ai domeniului muzical.

  Primul contact cu scena l-a avut în 1970 iar prima reuşită de amploare l-a obţinut la Festivalul “Maria Tănase” unde a reuşit să impresioneze cu folclorul oşenesc. Maria este foarte mândră că poate să promoveze muzica oşenească pe tot mapamondul şi este primită cu mare drag nu doar de români, ci și de gazdele țărilor în care cântă.

  Activitatea artistică
  Între anii 1972-1980 este membră a Ansamblului „Oaşul” din Negreşti Oaş ca solistă vocală, dansatoare şi membră a grupului de ţâpuritoare. Tot în aceeaşi perioadă (1973-1979) colaborează cu Ansamblul Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale din Satu Mare. Între anii 1975-1985 a fost colaboratoare a Ansamblului Profesionist „Ţara Oaşului” din Satu Mare, apoi din 1990 şi până în prezent e solistă vocal liber profesionist, colaboratoare la diferite manifestări din ţară şi străinătate, inclusiv la emisiuni de radio şi televiziune.

  maria-2

  În 2005 înfiinţează şi instruieşte grupul folcloric „Măgura” din comuna Târşolţ. În 2008 înfiinţează Asociaţia Culturală „Rapsodia Oaşului” cu scopul promovării şi susţinerii tinerelor talente, militează pentru păstrarea şi conservarea tradiţiilor din zona Oaşului.

  Activitatea discografică şi compoziţie

  În 1979: înregistrări la Electrecord pe tematica „Nunta Oşenească”; apoi în 2001 vine cu volumul 1 (casetă şi CD) „Gura-me din ce-i făcută”; în 2004 apare volumul 2 (casetă şi CD) „Câtu-i Ţara Oaşului”, după care în 2006 apare volumul 3 (casetă şi CD) „Cu oşanu nu te pune” iar în 2007 apare volumul 4 (casetă şi CD) „Unde tropote oşanu”.

  Maria Petca Poptean prin talentul său şi prin hărnicia sa stă mereu în atenţia presei locale şi naţionale. Criticii de specialitate îi aduc cuvinte de laudă pentru prestaţia sa originală pe scenele din ţară şi străinătate. A participat la o mulţime de concursuri şi turnee din ţară şi străinătate.

  Nicolae Ghişan

  maria-4  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img