Membrii Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați, din județul Satu Mare, au avut ieri o întâlnire care a avut ca și scop identificarea problemelor cu care județul Satu Mare se confruntă, în acest domeniu, și totodată soluționarea acestora. Robert Șova, președintele CECCAR România, împreună cu Florin Dobre, directorul general executiv CECCAR România, au fost invitații de onoare care au susținut această întâlnire.
Președintele CECCAR România, Robert Șova, consideră că astfel de întâlniri sunt absolut necesare în fiecare județ.
”Scopul întâlnirii este unul firesc într-o guvernanță normală. Vrem să fim aproape de membrii noștri, să identificăm problemele particulare pe care le au la nivel local, problemele generale ale profesiei le cunoaștem, și să avem o discuție deschisă legată de îmbunătățirea vieții experților contabili și de îmbunătățirea serviciilor profesionistului contabil. În general, o discuție pentru progresul profesiei”, a spus Robert Șova.
Există un număr mare de probleme cu care experții contabili se confruntă, una dintre ele fiind concurența neloială.
”Activitatea de contabilitate poate fi prestată atât de expertul contabil, cât și de angajați. Totuși, există niște prevederi foarte clare în legea contabilității, sunt niște condiții pe care trebuie să le îndeplinești ca firmă. Din păcate, aceste lucruri nu prea au fost verificate și ajungem la situații în care contabilitatea unei firme este ținută de persoane care nu pot avea calitatea de a presta această activitate. Cred că este un interes general ca lucrurile acestea să reglementate”, a afirmat președintele CECCAR România.
O altă problemă cu care aceștia se confruntă este polarizarea economiei. Expertul contabil se adresează, în principal, IMM-urilor, care sunt tot mai puține.
”Eu cred că prin măsuri, care, pe de o parte să asigure creșterea calității serviciilor pe care noi le putem oferi antreprenorilor, dar pe de altă parte să reducem această piață gri în domeniul contabilității, vom reuși, în interes public, să asigurăm progresul acestei profesii”, a spus Șova.
Toți membrii CECCAR au niște reguli stricte pe baza cărora își desfășoară activitatea.
”Membrii noștri trebuie să urmeze un program de formare profesională continuă, trebuie să participe la cel puțin 40 de ore de formare profesională continuă. Aceștia sunt monitorizați din punct de vedere al calității prestării și, bineînțeles, au un cod de etică ce trebuie respectat. Încercăm să avem discuții constructive cu instituțiile implicate, respectiv Ministerul de Finanțe, prin care să găsim pârghiile prin care să asigurăm că legea contabilității este respectată”, a adăugat Șova. Întâlnirea membrilor CECCAR a avut loc în sala mare a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare.
Ioana Simion