Nereguli depistate de Protecția Consumatorilor la comercianții de anvelopeanvelope

Apropierea sezonului rece înflorește comerțul cu anvelope noi de iarnă. Pentru a preîntâmpina diferitele înșelăciuni, comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Satu Mare i-au verificat pe cei care comercializează astfel de anvelope, dar și pe cei care comercializează butelii. La control au mai fost luate pizeriile și firmele de catering.

Certificate de garanție cu probleme
Comisarii CJPC au verificat șapte agenți economici care au obiect de activitate vânzarea anvelopelor noi de iarnă. Au fost verificate 1.417 anvelope în valoare totală de 401.727 de lei. Principalele deficiențe constatate fac referire la certificatele de garanție care erau incomplete fie prin lipsa identității emitentului în calitate de producător sau importator, fie prin lipsa denumirii vânzătorului și adresei acestuia. De asemenea, prețurile nu erau afișate într-o formă vizibilă.

De asemenea, au mai fost verificați și opt comercianți de butelii de aragaz la care s-a constatat lipsa instrucțiunilor de montare și folosire, lipsa garniturilor de etanșare iar prețurile nu erau afișate vizibil.

Pizzerii și firme de catering puricate
Tot în această perioadă, comisarii CJPC au mai verificat 29 de pizzerii și firme de catering din care 28 erau cu abateri.

Principalele deficiențe constatate au fost informarea incompletă a consumatorilor. Astfel, în listele de meniu nu erau înscrise substanțele care pot cauza alergii sau intoleranțe ori nu erau menționate mâncările provenite din produse congelate. Totodată, nu era precizată cantitatea netă pe porție în cazul supelor, ciorbelor, pastelor, sandwich-urilor sau deserturi sau nu era afișat gramajul la plăcinte și gogoși.
Demn de remarcat este și faptul că firmele de catering nu aveau autorizate sanitar-veterinar mijloacele de transport a mâncării.

Amenzi substanțiale
Din cei 44 de operatori economici verificați, la 40 au fost constatate abateri. Comisarii CJPC Satu Mare au aplicat amenzi în cuantum total de 45.000 de lei și au dispus măsurile necesare pentru remedierea deficiențelor.

Cristian Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts