More


  Ștrudli, apreciat în toată România, gătit doar în județul Satu Mare

  - Advertisement -

  strudli-fest

  A opta ediție a festivalului dedicat delicatesei șvăbești, ștrudli, a fost una deosebită. Sâmbătă seara, sute de sătmăreni au călcat pragul Casei Schwab pentru a degusta din renumitul preparat șvăbesc.

  Cele cinci echipe, formate din mai mulți membri, au pregătit delicioasele ștrudli în fața celor prezenți care, mai târziu, au avut șansa de a le gusta. Pasiunea, dăruirea și dragostea pentru tradiție au făcut ca rezultatul final să fie unul foarte delicios și aspectuos.

  Președintele Forumului Democrat German a spus că acest eveniment este unul foarte important pentru sătmăreni, dar în special pentru șvabii sătmăreni, județul Satu Mare fiind unicul județ din România în care se prepară această delicatesă.

  ”Doar în județul Satu Mare se face ștrudli, nu se face ștrudli nici în Timișoara, unde sunt șvabii bănățeni, nici în alte locuri unde trăiesc șvabi. Este un eveniment important pentru că este un element important al culturii șvabilor, și obiectul principal al Forumului Democrat German este promovarea culturii germane și păstrarea identității șvabilor. Ștrudli ne ajută în acest sens pentru că în fiecare familie unde s-a mâncat vreodată ștrudli sau se mănâncă ștrudli, așa cum am spus, cineva a fost șvab sau este șvab și astăzi. În cadrul acestui Strudlifest avem cinci echipe, care pregătesc ștrudli de față cu cei care urmează să deguste acest ștrudli. De asemenea avem și un program cultural, unde copiii, prima dată, pe urmă cei mai în vârstă, dansează dansuri specific șvăbești”, a spus Ioan Leitner.

  Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, a îmbrăcat un costum de bucătar, după care a luat parte la procesul final de preparare al ștrudliului. Acesta a spus despre ștrudli că este o mâncare tradițională, care rezistă de mai multe secole în județul Satu Mare.

  ”Este foarte gustoasă, nu e foarte ușor de pregătit. Eu astăzi am aflat, trecând și prin bucătărie, de ce este așa pufos. E nu numai o mâncare, este dorința de a-și păstra identitatea, o parte dintre concetățenii noștri care sunt foarte mândri de originea lor șvăbească. Au o comunitate și în biserică, și, pur și simplu, este un lucru foarte pozitiv, care ne colorează județul prin acest festival. Este a opta ediție, eu cred că o să aibă foarte multe ediții. În schimb, sătmărenii pot deja să se obișnuiască cu acest produs tradițional, numit ștrudel. În multe evenimente culturale apar deja doamnele mai în vârstă, care frământă aluatul, și pe urmă rezultă acest ștrudel foarte gustos. Susținem tot ce este atractiv și este pentru păstrarea tradițiilor noastre. Avem o varietate gastronomică mai rar întâlnită, numai că aceste valori trebuie promovate”, a spus Pataki Csaba.

  Dansurile cu iz tradițional șvăbesc, împreună cu alte momente culturale și artistice, au făcut ca atmosfera de sâmbătă seara să fie una destinsă, nelipsind zâmbetele și voia bună.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img