More


  Șvabii sătmăreni vor să înregistreze marca ştrudli la OSIM

  - Advertisement -

  strudli

  Șvabii sătmăreni au în vedere înregistrarea mărcii ștrudli la OSIM, județul Satu Mare fiind singurul loc din lume unde se gătește acest produs. De asemenea, sâmbătă, Forumul Democrat German și comunitatea germană de la Biserica Calvaria vor organiza la Satu Mare o nouă ediție Ştrudlifest. Organizatorii au oferit detalii despre aceste aspecte în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc ieri la Casa Schwab.

  Demersuri pentru OSIM
  Preşedintele Forumului German pe Regiunea Satu Mare, Iosif Holczli, a spus că s-au făcut demersuri pentru înregistrarea acestui produs la OSIM. “Acest ştrudli îl socotim ca un brand al şvabilor sătmăreni. Este ceva deosebit ce alţii nu fac. Nici în Germania acest ştrudli nu este cunoscut, tocmai din această cauză am căutat în conducerea forumului să încercăm să patentăm acest produs, să fie o marcă a Forumului Democrat German. Suntem într-o fază destul de avansată cu OSIM-ul, organizaţia care eliberează patentele şi sperăm ca produsul nostru să fie acceptat ca şi un patent al șvabilor sătmăreni. Este o mândrie pentru noi. Este o mâncare foarte simplă şi foarte ieftină”, a precizat Holczli.

  Preşedintele FDG Satu Mare, Ioan Leitner a declarat că acest ştrudli este de fapt o mâncare preparată de femeile care s-au întors de pe câmp. “Strudli este o mâncare specifică şvabilor sătmăreni. Numai şvabii sătmăreni fac ştrudli. Cei din alte zone nu fac această mâncare specifică. Acest strudli a fost preparat de femeile din satele şvăbeşti care, după ce s-au întors de la muncă în agricultură, trebuiau repede să gătească ceva simplu şi bun”, a spus Leitner.

  Ştrudlifest la Satu Mare
  Sâmbătă, la Satu Mare va avea loc o nouă ediție Ștrudlifest. Pentru acest festival, organizatorii au pregătit 120 kg făină, 40 litri ulei, 50 kg cartofi, 360 de ouă, 50 l de lapte şi 15 kg de brânză. De asemenea, va avea loc şi un program cultural cu formaţii şvăbeşti.

  Andreea Merker a explicat cum se prepară ștrudliul și de ce este nevoie. Pentru un kg de făină, sunt necesare trei ouă, mai multe linguri de ulei, sare şi o jumătate de litru de lapte bătut. Ca şi umplutură se pot folosi cartofi, brânză sau gem de prune. “Prin acest festival, noi ne propunem să subliniem elementele ce conferă unicitate şi identitate regiunii, precum şi să promovăm în rândul tinerilor acele reţete de bucate tradiţionale care sunt moştenite din generaţie în generaţie. Strămoşii noştri au fost oameni foarte gospodari, economicoşi, şi având în vedere că toate ingredientele necesare erau în gospodăria proprie, spuneau că aceste bucate sunt pe gratis, numai spatele să ne ţină, să-l putem prepara”, a afirmat Andeea Merker.

  Sătmărenii sunt așteptați sâmbătă, de la ora 18:00 la Casa Schwab pentru a vedea cum se prepară și a degusta ștrudli.
  Cristian Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img