More  Simona Pop, altfel…

  fetele-in-Harpees-Bazar

  Revista de lifestyle Harper’s Bazaar a realizat la finalul anului trecut un spectaculos reportaj cu cele patru campioane olimpice la spadă ale României de la Rio, din 2016: Ana Maria Popescu, Simona Gherman, , Loredana Dinu si satmareanca noastra, Simona Pop.

  Iată mai jos un fragment din reportajul semnat de Alina Vîlcan în revista Harper’s Bazaar, ediția ianuarie-februarie 2017:
  „A XXXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară, prima găzduită de un oraș sud-american, n-a început bine pentru sportivii români. Jurnaliștii din țară scriau că din 1952, de la Helsinki, România n-a mai trăit niciodată cinci zile fără medalie la o Olimpiadă. Și iată-ne în cea de-a șasea zi! În țară sunt orele după-amiezii și cine știe câte televizoare sunt deschise la meciul din sferturi în care spadasinele românce întâlnesc SUA, un meci teribil în care cu un minut înainte de final conduc americancele. Și cine poate spune ce s-a întâmplat atunci cu Ana Maria Popescu, în acel minut când scorul ne era defavorabil, 20-23. Ana, vicecampioană olimpică la Beijing în 2008, de două ori campioană mondială (individual și echipe) și de șapte ori campioană europeană (individual și echipe), declarată în repetate rânduri cea mai bună spadasină din lume, acolo, pe planșa de la Rio, în doar câteva secunde, a egalat. A urmat ceea ce în acest sport se numește minutul de aur, iar ea a dat tușa care a calificat România în semifinale.

  <<Marii campioni care și-au binemeritat locul în istoria scrimei sunt cei care au reușit să găsească ineditul, să creeze și să soluționeze situații originale>>, spune Laura Badea referindu-se la acea lovitură finală a Anei. <<Pe planșă, lupta directă cu adversarul conține o componentă psihologică importantă, iar victoria revine aceluia care dă cu facilitate și inteligență tușa>>, adaugă cea care cu exact 20 de ani în urmă câștiga aurul olimpic la floretă individual.

  La trei luni după Rio, într-un studio din centrul Bucureștiului unde are loc ședința foto pentru BAZAAR, Ana Maria Popescu rememorează: <<Parcă toate s-au derulat atât de repede. Țin minte foarte clar meciul împotriva Statelor Unite. Țin minte figurile fetelor în momentul tușei decisive. De mine depindea totul atunci. Văd și acum crisparea de pe fețele lor și frica. Mai târziu, mi-au spus că aveau în minte numai Londra, numai imaginea de acolo. Era un peisaj apocaliptic, dacă vrei>>. Cu patru ani în urmă, de la Jocurile Olimpice de la Londra se întorseseră fără nici o medalie. Iar Londra va reveni de multe ori în discuție. Însă la Rio, la finalul meciului cu America, Simona Gherman ține minte că știa că vor merge mai departe. Echipa României a întâlnit apoi Rusia, pe care, cu o singură excepție, a învins-o de la primul la ultimul releu. Și într-un final, învingând China, fetele au adus în țară singura medalie de aur de la Jocurile din acest an și prima medalie olimpică de aur din istoria naționalei de scrimă. Alte trei medalii olimpice de aur fuseseră obținute de-a lungul timpului la individual de Mihai Covaliu (2000), Laura Badea (1996) și Ionel Drîmbă (1968). Pentru campioanele de azi, miza însă fusese echipa. Învinse la individual, se remontaseră pentru principalul scop pe care îl aveau la Rio: aurul pentru România. În ziua de 12 august 2016, pe noptierele lor erau medaliile. Când s-au trezit, le priveau parcă nevenindu-le să creadă. Reușiseră…”

  Reportajul complet poate fi citit doar cumpărând revista Harper’s Bazaar, ediția ianuarie-februarie 2017, de la toate punctele de difuzare a presei.
  FOTO: Harper’s Bazaar
  TEXT: Alina Vîlcan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE